Obchodné riadenie

Ako ziskovo predať firmu

Ako ziskovo predať firmu

Video: Ludvík Turek - profi trader aneb ziskový trading 2024, Júl

Video: Ludvík Turek - profi trader aneb ziskový trading 2024, Júl
Anonim

Môžete sa rozhodnúť predať svoju firmu, ak z nejakého dôvodu nemôžete alebo nechcete pokračovať v jej činnosti. Vďaka tomu môžete získať určitú odmenu. Jeho veľkosť bude závisieť od toho, či môžete svoje podnikanie predávať kvalifikovane.

Image

Návod na použitie

1

Pretože ready-made podnik zvyšuje dopyt, napríklad v Moskve ho možno predať v krátkom čase. Zároveň môže kupujúci na určitý čas získať určitý okruh zákazníkov, rozpoznateľnú značku, dobrý tím špecialistov. Ak porovnáte nákup podniku a vytvorenie vlastného podniku, potom je prvá možnosť jednoznačne vyššia ako možnosť získať stabilný príjem oveľa rýchlejšie. Okrem toho je prospešné, aby sa podnikateľ pripojil k novým organizáciám a rozšíril tak svoje podnikanie. Iní investujú do podnikania určitý čas a potom ho predávajú za veľa peňazí.

2

Tí, ktorí chcú predať svoje podnikanie, môžu kontaktovať špecializované agentúry. To má svoje nevýhody a výhody. Na jednej strane môže agentúra radiť pri predaji firmy, nájsť kupujúceho a robiť tak s minimálnymi nákladmi. Na druhej strane môže na poskytovanie svojich služieb požadovať príliš vysoké percento transakcie. Preto je niekedy nerentabilné prilákať agentúru ako sprostredkovateľa. Týka sa to napríklad predaja podniku konkrétnemu kupujúcemu, ktorý je už nastavený na kúpu vašej spoločnosti, alebo predaju malých organizácií. Pokiaľ ide o kompetentné vykonanie kúpnej zmluvy a jej prípravu, má zmysel kontaktovať organizáciu, ktorá poskytuje právne služby.

3

Ak chcete svoju firmu predávať so ziskom, musíte urobiť nasledujúce kroky:

- vykonávať obchodné hodnotenie;

- analyzovať všetky možné riziká;

- pripraviť firmu na predaj;

- nájsť potenciálnych kupcov;

- rokovať s potenciálnymi kupujúcimi;

- uzavrieť zmluvu o predaji podniku.

4

Ak stále potrebujete pomoc pri predaji svojho podnikania, je najlepšie nájsť právnu firmu, ktorá posúdi všetky riziká, ktoré môžu vzniknúť počas jej predaja, a pomôže štruktúrovať transakciu. Je možné, že riziká budú príliš vysoké a neodvažujete sa okamžite predať firmu, ale radšej budete riešiť jej problémy.

Venujte pozornosť

Existuje mnoho spoločností, ktoré poskytujú celý rad služieb pri predaji podniku. Z tohto hľadiska majitelia spoločností, ktorí ich chcú predávať kvalifikovane a za výhodných podmienok, uprednostňujú poradenstvo od právnickej firmy s dobrou povesťou.

Užitočné rady

Je vhodné kontaktovať maklérsku organizáciu až po vyhodnotení všetkých rizík. Vyberie kupca pre vaše podnikanie.

„Predaj podniku“

Odporúčaná