rozpočtovanie

Ako kompenzovať nedostatok

Ako kompenzovať nedostatok

Video: Ak športujete pod hodinu, stačí sa napiť po tréningu 2024, Júl

Video: Ak športujete pod hodinu, stačí sa napiť po tréningu 2024, Júl
Anonim

Ak sa podľa výsledkov inventarizácie zistil nedostatok, zamestnávateľ má právo na náhradu strát z platov zodpovedného alebo vinného zamestnanca. Okrem toho má legislatíva niekoľko pravidiel a obmedzení, ktoré sa pri tejto operácii musia zohľadniť.

Image

Návod na použitie

1

Uzavrite dohodu o plnej zodpovednosti. Iba týmto dokladom môžete zamestnancovi vyplatiť plnú sumu nedostatku, a nielen sumu dohodnutú v zákonníku práce Ruskej federácie, ktorá sa rovná priemernej mesačnej mzde. Tento dokument je vyhotovený ako dodatok k pracovnej zmluve. Ak ho zamestnanec odmietne podpísať, možno to považovať za odmietnutie splniť jeho pracovné povinnosti. V takom prípade má zamestnávateľ právo uložiť disciplinárnu sankciu a ukončiť pracovnú zmluvu z vlastnej iniciatívy.

2

Vezmite si súpis, ktorý odhalí nedostatok materiálnych alebo peňažných hodnôt. Na základe výsledkov sa vyplní porovnávací hárok. Dokument sa vyhotovuje v dvoch kópiách, z ktorých jedna sa odovzdáva zamestnancovi a druhá zostáva u zamestnávateľa.

3

Určite výšku škody, ktorá sa rovná skutočným stratám vypočítaným so zreteľom na trhové ceny. Okrem toho by táto suma nemala byť nižšia ako hodnota majetku prijatého v účtovníctve, berúc do úvahy odpisy. Pamätajte, že zamestnanec je požiadaný o nedostatok a nie o ušlý zisk.

4

Obráťte sa na zamestnanca, aby ste ho napravili. Ak to odmietne, zamestnávateľ má právo vymáhať požadované sumy násilím. Vykonajte príkaz na inkaso do jedného mesiaca od dátumu inventarizácie, aby ste zistili nedostatok. Mesačný odpočet zo mzdy by nemal prekročiť 20%.

5

Ak po súpise uplynulo viac ako mesiac, nedostatok je vyšší ako priemerný mesačný príjem alebo zamestnanec odmietne uznať výsledky auditu, podajte súdnu žalobu. V tomto prípade nie je potrebné pokračovať v pracovnom pomere so zamestnancom. Prepustenie ho nezbaví zodpovednosti. V tejto súvislosti neprijímajte po jeho prepustení ďalšie opatrenia, ktoré by na neho mohli mať vplyv, pretože to môže nepriaznivo ovplyvniť rozhodnutie súdu.

Odporúčaná