ostatné

Kto vlastní značku Vertu

Kto vlastní značku Vertu

Video: VADER EPIZODA 1: STŘEPY MINULOSTI - FAN-FILM OD STAR WARS THEORY 2024, Júl

Video: VADER EPIZODA 1: STŘEPY MINULOSTI - FAN-FILM OD STAR WARS THEORY 2024, Júl
Anonim

Značka Vertu je všeobecne známa svojimi mobilnými telefónmi, ktoré sa líšia nielen technickými špecifikáciami, ale aj kvalitou povrchovej úpravy a exkluzivitou. V tomto roku spoločnosť vyrábajúca produkty „status“ zmenila majiteľa, hoci pre používateľa Vertu a kupujúceho sa nič nezmenilo.

Image

Do polovice tohto roka patril Vertu fínskemu koncernu Nokia, ktorý vyrába rôzne telekomunikačné zariadenia, medzi ktorými zaujímajú levy mobilné telefóny. Spoločnosť luxusných telefónov bola samostatnou divíziou so sídlom v Anglicku. Založil ju pred 14 rokmi Frank Nuovo, hlavný dizajnér koncernu Nokia. V posledných rokoch sa však fínske koncerny, podobne ako mnohí výrobcovia mobilných komunikácií, začali stretávať s finančnými problémami. Museli hľadať ďalšie finančné prostriedky, a to aj kvôli masívnemu zníženiu počtu pracovníkov v závodoch spoločnosti Nokia v rôznych krajinách sveta. Zároveň výroba mobilných telefónov Vertu neustále rastie a toto rozdelenie fínskeho koncernu je jedným z najlikvidnejších aktív spoločnosti Nokia.

V roku 2011 sa spoločnosť Nokia rozhodla zlepšiť svoju finančnú situáciu predajom väčšieho podielu spoločnosti Vertu. Pátracie a zdĺhavé rokovania viedli v lete 2012 k uzavretiu dohody so švédskou investičnou spoločnosťou EQT Partners AB. Oficiálnym nákupcom 90% majetku spoločnosti Vertu bol jeden zo 14 fondov partnerov EQT s názvom EQT VI. Švédsky koncern bol založený relatívne nedávno - v roku 1994 - a jeho cieľom je investovať skupinu súkromných investorov do transakcií na nákup alebo reprofiláciu stredných a veľkých podnikov. Doteraz sa transakcie, ktoré boli známe, uskutočňovali v Európe, USA a Číne a sumy, ktoré do nich švédsky fond investoval nezávisle alebo s inými partnermi, neboli nižšie ako 50 miliónov EUR. Spravidla je po akvizícii spoločnosti do jej riadiaceho orgánu zahrnutý zástupca nového vlastníka a zmeny potrebné pre investora sa začlenia do politík spoločnosti. Zistilo sa, že partneri EQT plánujú investovať ďalšie peniaze do vývoja nových modelov telefónov Vertu a rozširovania maloobchodnej predajnej siete.

Odporúčaná