Obchodná komunikácia a etika

Dôležitosť riadneho sociálneho hodnotenia pracovníkov

Dôležitosť riadneho sociálneho hodnotenia pracovníkov

Video: Videoinštrukcia KA1 2020 Zmluva o poskutnutí grantu 2024, Júl

Video: Videoinštrukcia KA1 2020 Zmluva o poskutnutí grantu 2024, Júl
Anonim

Človek, jeho tvorivý a pracovný potenciál sú najväčšími spoločenskými hodnotami. Vďaka rôznym „zväzkom“ osobných kvalít a odborných zručností nie sú úspechy ľudí a ich schopnosť prospievať spoločnosti rovnaké. Potenciálni zamestnanci a ľudia so stabilným pracoviskom sa podrobia sociálnemu hodnoteniu, aby sa odmenilo úsilie každého zamestnanca.

Image

Mechanizmus personálnej regulácie zahŕňa identifikáciu talentovaných a sľubných osobností s cieľom ďalšieho rozvoja toho, čo im zveruje povaha a ich vlastná schopnosť pracovať. Zároveň ľudia s menšou zásluhou (viac leniví, málo iniciatívni, neschopní učiť sa) nespadajú do rozsahu pracovných síl. Tlak tímu a stimulácia prirodzenej túžby po zlepšení sa môžu zlepšiť kvalitu personálu.

Identifikácia, výber a podpora slušných pracovníkov sú znakmi primeranosti sociálneho hodnotenia. Nie je to vždy jemné: tí, ktorí sa podieľajú na výrobe, vede, riadení a kultúre, by mali byť len najlepší a najhorší „odrezaní“, ale s výhradou. Spočíva v tom, že za predpokladu, že práca na sebe a vyplnenie medzier vo vedomostiach, môže medzi pracovníkmi zaujať miesto ktorýkoľvek „vylúčený“ pracovník práce.

Správne sociálne hodnotenie je základom hospodárskeho rozvoja. Vymenovanie neprimeraných ľudí na vyššie pracovné miesta spolu s ignorovaním profesionálneho a osobného rastu zamestnancov na nižšej úrovni je neodôvodneným dohľadom nad tými, ktorí vytvárajú personálnu politiku, ako aj ukazovateľom deštruktívnych trendov v systéme sociálneho hodnotenia. Nedostatočná spôsobilosť riadiacich pracovníkov je škodlivejšia pre ekonomické zdravie podniku alebo vládnej inštitúcie ako menšie nedostatky v práci riadnych zamestnancov. Preto by mali riadiť tí, ktorí na to majú profesionálne, komunikačné a osobné predpoklady, a nie tí, ktorí majú na starosti manažérske povinnosti.

Motivačný účinok má sociálne hodnotenie zamestnancov. Napríklad, ak sú školáci pravidelne prideľovaní, ale nikdy sa nekontrolujú, deti strácajú túžbu učiť sa, pretože ich snahu ani tak nikto nehodnotí. Rovnaký mechanizmus funguje na pracovisku: je výsledkom práce, ale neexistuje hodnotenie - je to zlé; neexistuje žiadny výsledok, ale existuje odhad - tiež zlý; Výsledok a hodnotenie - presne to, čo zamestnanec potrebuje, aby sa cítil ako potrebný vo výrobe alebo v sektore služieb.

Ak dôjde k porušeniu mechanizmu „práca - hodnotenie - odmena alebo kritika - pozitívne zmeny“, bude ohrozené všetko, čo prispieva k normálnej práci. Úzko prepojený tím sa zmení na dezorganizovaný dav, otriasne sa vodcovská autorita, rozbije sa krehká motivácia k práci. Zamestnanec potrebuje vedenie, idoly, ktoré má nasledovať, a jasný „cestovný plán“, to znamená algoritmus krokov na splnenie povinností. Nedostatočné sociálne ohodnotenie pripravuje zamestnancov o to, čo je nevyhnutné pre ich profesionálny rozvoj. Výsledky hodnotenia ovplyvňujú postavenie zamestnanca v tíme, rozdelenie materiálnej kompenzácie na princípe sociálnej spravodlivosti.

Odporúčaná