ostatné

Preprava nebezpečného tovaru: klasifikácia

Preprava nebezpečného tovaru: klasifikácia

Video: 125 | SpaceX Starship Project Olympus – Crew 1 Preparing For Lift-Off 2024, Júl

Video: 125 | SpaceX Starship Project Olympus – Crew 1 Preparing For Lift-Off 2024, Júl
Anonim

Nákladná doprava je v súčasnosti jedným z vedúcich odvetví hospodárstva. Nákladná doprava sa často používa na prepravu nebezpečného tovaru. Do tejto kategórie patria toxické a výbušné látky, ktoré si vyžadujú špeciálne balenie, kvalifikovanú manipuláciu a nakladanie a dodržiavanie osobitných prepravných predpisov.

Image

V závislosti od stupňa nebezpečenstva existuje osobitná klasifikácia tovaru a túto kategóriu môžu priradiť iba odborníci. Prvá trieda nebezpečného tovaru obsahuje látky, ktoré môžu spôsobiť požiar alebo výbuch. Pyrotechnické vybavenie patrí do tejto kategórie.

Ďalšou triedou nebezpečného tovaru sú plyny, ktoré sú v chladenom skvapalnenom stave, ako aj plyny, ktoré sú špeciálne rozpustené v kvapalinách alebo sú pod vysokým tlakom. Sú to dusík, chlór a niektoré ďalšie látky.

Tretiu triedu nebezpečného tovaru tvorí množstvo zmesí, ktoré emitujú pary, ktoré sa veľmi ľahko vznietia, a bod vzplanutia môže byť vysoký aj nízky. Ďalej je kategória, do ktorej patria látky, ktoré môžu vybuchnúť z malej iskry, ako aj počas trenia.

Nehorľavé, ale ľahko oxidované látky schopné podporovať horenie patria do rovnakej klasifikácie nebezpečného tovaru. Šiesta trieda nebezpečného tovaru obsahuje toxické infekčné látky. Predstavujú okamžité nebezpečenstvo, ak vstúpia do ľudského tela. Nasledujú rádioaktívne lieky so špecifickou aktivitou sedemdesiat kilojoulov na kilogram.

Do ôsmej triedy nebezpečného tovaru patria žieravé a žieravé látky. Ich hlavné nebezpečenstvo je, že ak sa dostanú do dýchacích ciest alebo na sliznice, ovplyvňujú tkanivá. Sú tiež nebezpečné pre kovy, pretože vedú k korózii a v kombinácii s niektorými materiálmi môžu spôsobiť požiar. Špecialisti pripisujú ďalšie horľavé látky deviatej triede nebezpečného tovaru počas prepravy nákladu.

Po určení nebezpečnej kategórie nákladu sa vyberie spôsob jeho prepravy a urobí sa príslušné označenie kontajnera, ktorý sa používa ako rôzne plechovky, valce alebo škatule. Uloženie nebezpečného tovaru do kontajnerov alebo nakladanie sa môže uskutočniť iba na špeciálne vybavených miestach av nákladnom vozidle musí byť každý kontajner bezpečne pripevnený, aby sa znížilo riziko počas prepravy nebezpečného tovaru.

Odporúčaná