obchodné

Vývoj Moskovskej ulice v maloobchode od prvých obchodov po súčasnosť

Obsah:

Vývoj Moskovskej ulice v maloobchode od prvých obchodov po súčasnosť
Anonim

Nákupné ulice starého Moskvy, hlavné vlny rozvoja, súčasné problémy (nájomníci odchádzajú kvôli parkovacej situácii, meniacim sa umiestneniam, presmerovaniu oblastí pre malé podniky atď.).

Image

Keďže smer pouličného maloobchodného predaja sa počíta viac ako jedno storočie: aj v stredoveku na tomto princípe pracovali malí obchodníci. Neskôr tento formát obchodu (inak nazývaný „formát prvých poschodí“) ustúpil väčším formám - supermarkety a domácnosti sovietskeho typu.

Pouličný maloobchod má však významnú výhodu oproti iným formám obchodu - maximálna blízkosť k zákazníkovi, so zameraním na jeho záujmy a potreby.

Image

Tverskaja ul. d.4 (m. Okhotny Ryad). Objekt Realty4Sale

Oživenie pouličného maloobchodného predaja v Moskve začalo začiatkom perestrojky a návratom voľného trhu do Ruska. Obchody v prvom poschodí obytných budov sa začali objavovať ako v centrálnych, najdrahších uliciach Moskvy, tak aj v obytných oblastiach.

Od samého začiatku do súčasnosti majú tieto dve kategórie zásadný rozdiel: sú zamerané na rôzne cieľové skupiny.

Obchody v blízkosti domu a podnikov poskytujúcich služby v obytných zónach sú určené pre obyvateľov konkrétneho mikroregiónu, často pracujú v hospodárskom segmente a ponúkajú každodenný tovar.

Obchody v centre sú zamerané viac na turistov a zákazníkov s vysokou solventnosťou.

Na vlnách hospodárskej situácie: od poklesu k nárastu

Vývoj Street Retail v hlavných obchodných koridoroch v centre Moskvy je vlnovitý: odráža všetky krízové ​​javy v štátnej ekonomike.

V rokoch 2008 - 2009 záujem maloobchodníkov o drahé priestory jednoznačne klesal: začali hľadať spôsoby, ako znížiť náklady, čo malo za následok zatvorenie maloobchodných zariadení s nízkou ziskovosťou. Pred týmto obdobím si mnoho podnikateľov prenajímalo námestia na uliciach s vysokou prestížou (napríklad Starý Arbat, Kuznetský most, Tverskaja atď.) Ako „vizitku“ alebo „ukážku“ ich podnikania. Keď nastala ekonomická realizovateľnosť aktív, začali dokonca aj veľké subjekty na maloobchodnom trhu opustiť priestor v centrálnych uliciach. Nájomné vzrástlo natoľko, že obchody nemohli vykázať zisky, a to napriek aktívnym tokom chodcov a vynikajúcej dopravnej a automobilovej dostupnosti. Uvádzame niekoľko príkladov: len za rok opustil Euroset Tverskaja, maloobchodný predajca Arts Group opustil Kuznetsk most (niekoľko obchodov s oblečením známych európskych značiek bolo zatvorených naraz), reťazec Diesel odmietol tri maloobchodné predajne (Leninsky Prospekt, Petrovka a Tverskaya),

Od roku 2010 sa situácia začala zlepšovať. Od februára sa aktívne otvárajú reštaurácie, predajne potravín a vracajú sa zástupcovia prestížnych značiek, ktoré sa vrátili o rok skôr. Počet voľných miest na tradične populárnych uliciach v centre Moskvy (Kuznetský most, Arbat, 1. Tverskaja-Yamskaja, Tverskaja, Petrovka) klesá, aj keď sadzby nájomného stúpajú.

Image

Ďalšia vlna krízy zasiahla krajinu v roku 2014: negatívne ekonomické trendy sa stali dôsledkom zhoršenia politickej situácie. Pokles platobnej schopnosti obyvateľstva priamo ovplyvnil príjem maloobchodníkov. Sadzba nájomného v ulici Retail Retail klesla v priemere o 25%, v dôsledku čoho Moskva klesla o jedno miesto v rebríčku európskych miest pre tento ukazovateľ (v rokoch 2007 a 2012 bol jedným z troch vedúcich spoločností s maximálnymi sadzbami).

Rast dopytu po komerčných nehnuteľnostiach sa však opäť načrtol začiatkom roku 2015. Noví hráči vstúpili na pouličný maloobchodný trh, čo predstavuje asi 30% celkového dopytu. Najaktívnejšia bola potravinová služba, ktorá na druhom mieste stlačila maloobchod s potravinami. Podiel voľného priestoru v populárnych nákupných lokalitách v Moskve predstavoval 9%.

Odporúčaná