Obchodné riadenie

Riadenie rizík ako systém riadenia

Riadenie rizík ako systém riadenia

Video: Riadenie rizik v projektoch Facility Managementu 2024, Júl

Video: Riadenie rizik v projektoch Facility Managementu 2024, Júl
Anonim

V poslednom čase sa v správach a tematických článkoch čoraz častejšie nachádza koncept riadenia rizika. A teraz veľa odborníkov hovorí o riadení rizík ako o samostatnom systéme riadenia.

Image

Návod na použitie

1

Každá organizácia, či už ide o malú spoločnosť s piatimi zamestnancami alebo o veľkú medzinárodnú spoločnosť, čelí rizikám. Riziká, ktorým čelí, samozrejme závisia od veľkosti spoločnosti. Aby sme chápali riadenie rizík ako systém riadenia, je dôležité určiť ciele spoločnosti.

2

Najbežnejším cieľom spoločnosti je dosiahnuť zisk. Je však potrebné poznamenať, že tento cieľ skrýva hlbšie úlohy, a to rozvoj spoločnosti, stabilnú prevádzku, rozširovanie atď. Po získaní dostatočného zisku aj malá spoločnosť postupne investuje získané prostriedky na ďalší rozvoj. V tomto ohľade sa prevencia rizík a schopnosť ich riadiť stáva dôležitou úlohou každej spoločnosti.

3

Cieľom riadenia rizík je organizácia práce na znížení stupňa rizika v neistej ekonomickej situácii. Je to celý systém riadenia rizík, ako aj rôzne typy vzťahov: hospodárske, finančné, právne, atď. Riadenie rizika zahŕňa stratégiu aj taktiku riadenia.

4

Ak považujeme riadenie rizika za systém riadenia, môžeme v ňom rozlíšiť dva subsystémy: objekt a predmet správy. Objektom riadenia sa rozumie samotné riziko, ako aj rizikové investície kapitálu, ako aj hospodárske vzťahy medzi podnikateľskými subjektmi. Príklady takýchto vzťahov zahŕňajú vzťahy medzi obchodnými partnermi, konkurentmi, zákazníkom a dodávateľom atď. Predmet správy sa chápe ako osobitná skupina ľudí, ktorá implementuje fungovanie objektu.

5

Prostredníctvom riadenia rizík je možné určiť budúce odchýlky od vypočítaných výsledkov, po ktorých sa dajú riadiť. Pre kompetentné riadenie rizík je však potrebné jasné rozdelenie zodpovednosti medzi vrcholový manažment aj na všetkých úrovniach. Vrcholový manažment by mal zároveň pôsobiť ako iniciátor implementácie systému riadenia rizík a kontrolného orgánu. Prijaté rozhodnutia nesmú byť v rozpore so zákonmi, medzinárodnými aktmi a vnútornými dokumentmi spoločnosti.

6

V súčasnosti existuje niekoľko štandardov pre riadenie rizík v rôznych krajinách sveta. Patria medzi ne: „štandard riadenia rizík“ Federácie európskych združení manažérov rizika, „štandard riadenia austrálskeho a novozélandského riadenia rizík“, „Kódex postupov riadenia rizík vo Veľkej Británii, ISO 31000: 2009„ Riadenie rizík. Zásady a usmernenia “Medzinárodnej organizácie pre štandardizácia (ISO).

Odporúčaná