management

Šesť chýb manažérov salónu podnikania

Šesť chýb manažérov salónu podnikania

Video: Ako sa stať úspešným kaderníkom! Ako dosiahnuť úspech v každom podnikaní! Eva Lorman! 2024, Júl

Video: Ako sa stať úspešným kaderníkom! Ako dosiahnuť úspech v každom podnikaní! Eva Lorman! 2024, Júl
Anonim

Salónne podnikanie je veľmi atraktívne pre začínajúcich podnikateľov, pretože služby majstrov kozmetického priemyslu sú vždy relevantné a žiadané. Materiály v tomto článku pomôžu vyhnúť sa typickým chybám pri riadení takéhoto podnikania.

Image

Kozmetický priemysel je veľmi špecifická oblasť podnikania, ktorá pripomína umelecké prostredie. Prvky tvorivosti v práci špecialistov, konkurenčný duch, prevažne ženy, povinná prítomnosť Primy a jej hlavného rivala - to všetko spôsobuje, že salón vyzerá ako divadlo, a manažér musí sledovať „predstavenia“ vydané zamestnancami.

Klebety, intriky, zákulisia boja zamestnancov medzi sebou as administratívou - to je „prirodzená forma života“ veľkého počtu salónov a kliník.

Takáto psychologická atmosféra samozrejme negatívne ovplyvňuje nielen kvalitu salónu, ale aj pocit zákazníkov.

Bolo by logické predpokladať, že vodca by mal túto situáciu regulovať a napraviť, ale nerobí to tak, že by radšej „vládol, ale nie vládol“.

Aký je dôvod?

V strachu zo straty dobrých profesionálov a úplnej závislosti na nich. Skutočne, najskúsenejší, najúspešnejší a najvyhľadávanejší zamestnanec sa nehanbí priameho vydierania riaditeľa: „Buď mi dáte, čo chcem, alebo odídem.

Len čo podľahne vydieračovi, vodca už nebude môcť získať späť svoje pozície. A odteraz ho bude viac alebo menej významný zamestnanec manipulovať.

Každý majiteľ alebo manažér obchodu so salónmi urobil niekoľko dôležitých chýb, ktoré ho priviedli k tejto situácii. Tu sú:

1. Vedúci nezvýšil svoje odborné znalosti v oblasti podnikania, ktoré riadi.

Toto je možné, ak:

- podnikateľ získal hotový salónový podnik, ktorý nepoznal jeho špecifiká;

- riadenie vykonáva najatý riaditeľ, ktorý nemá skúsenosti v tejto oblasti;

- Salon je investičný projekt pre podnikateľa, v ktorom má podiel na zisku, ale nezaoberá sa ním vážne.

Nedostatok potrebných informácií spôsobuje, že vodca je slabý a zraniteľný voči nečestnému personálu.

2. Líder nerozvinul zručnosti pre riadenie ženských skupín.

Ženský tím je špeciálnym prostredím, v ktorom prevládajú emócie nad logikou a nikto nebráni „s otvoreným hľadím“. Jeho riadenie je výrazne odlišné od riadenia mužského alebo zmiešaného tímu.

3. Manažér nesprávne stanovil prioritu vo fáze prijímania zamestnancov.

Pravdepodobne bol každý majiteľ alebo manažér salónu aspoň raz za život v pokušení najať si „hviezdu“ - skúseného zamestnanca so známym menom a rozsiahlou klientskou základňou. Títo odborníci prichádzajú do spoločnosti „s vlastnou chartou“ a čoskoro donútia manažéra, aby prijal ich podmienky, počnúc výškou mzdy a končiac správaním zamestnanca v salóne.

4. Manažér nevyvinul a nevykonával pracovné postupy pre svojich zamestnancov.

Tieto predpisy môžu obsahovať: „Služobný poriadok“, „Kódex spoločnosti“, „Pravidlá podnikovej etiky“, „Normy služieb zákazníkom“ atď.

Ak nemáte vlastné pravidlá, začnete žiť podľa pravidiel iných, je to axióma.

5. Vedúci nevyvinul a nezaviedol systém monitorovania dodržiavania predpisov.

K tejto situácii často dochádza: dokumenty v spoločnosti sú vypracované, nikto ich však nečíta a nespĺňa stanovené požiadavky.

Zamestnanci si môžu dovoliť všetko:

- meškať do práce alebo ísť domov pred koncom pracovnej zmeny,

- slúžiť svojim priateľom a kolegom počas pracovnej doby (často zadarmo), - prinútiť zákazníkov, aby čakali na seba (keď jedia, pijú čaj, dym atď.), - poskytujú zákazníkom osobné vizitky (aby ich mohli priniesť domov), - odmietajú pracovať s materiálmi, ktoré salón kupuje, - neopodstatnene požadujú zvýšenie percenta mzdy, - diskutovať o osobných problémoch v prítomnosti klienta, hádkach, komentároch konania manažmentu atď.

6. Manažér nemohol tímu „predať“ myšlienku potreby dodržiavať predpisy.

Akékoľvek zmeny v spoločnosti vždy spôsobujú odpor zamestnancov, aj keď sú zamerané na prospech zamestnancov. Počas vykonávania zmien musí vedúci preukázať maximálnu vodcovskú kvalitu a ukázať tímu všetky výhody a vyhliadky.

Ak podnikáte v kozmetickom priemysle, skontrolujte: urobili ste tieto chyby? Ak áno, podniknite okamžité kroky na ich nápravu. Kvalitná správa a štandardizácia obchodných procesov vám umožní priviesť spoločnosť na novú úroveň a získať väčší zisk. Priaznivá atmosféra v tíme bude ďalším a príjemným bonusom!

Elena Trigub

Odporúčaná