Obchodné riadenie

Štíhla výroba a jej nástroje

Obsah:

Štíhla výroba a jej nástroje

Video: Eduard Horbaľ - Štíhla výroba vo Whirlpool Slovakia 2024, Júl

Video: Eduard Horbaľ - Štíhla výroba vo Whirlpool Slovakia 2024, Júl
Anonim

Koncept chudej výroby sa v ruských podnikoch zaviedol až donedávna v porovnaní so zahraničím, kde sa filozofia Kaizenu začala uplatňovať v 50. rokoch 20. storočia. Pred desiatimi rokmi mala záujem o optimalizáciu výroby iba tretina ruských priemyselných podnikov. V súčasnosti sa výstavba efektívnych výrobných systémov okrem diskrétnej priemyselnej výroby a poradenstva používa nielen vo veľkých, ale aj v stredných podnikoch v mnohých odvetviach hospodárstva.

Image

Progenitormi systému štíhlej výroby sú automobiloví obri Ford a Toyota. Medzi zahraničné spoločnosti, ktoré úspešne uplatňujú princípy štíhlej výroby, ako sú Nike, Textron, Parker, Intel, sa za začatie aktívneho využívania technológií štíhlej výroby v našej krajine považuje rok 2006, kedy sa uskutočnilo prvé ruské Lin-fórum. Priekopníkmi pri vytváraní domácich chudých výrobných systémov sú naši slávni výrobcovia automobilov - GAZ a KAMAZ. Medzi spoločnosťami, ktoré používajú optimalizačné systémy a techniky Lean, sú špičkami Rusal, Rosatom, Eurochem, TVEL, Sberbank a mnoho ďalších.

Implementácia logistiky štíhlej výroby v ruských podnikoch má štátnu podporu a je regulovaná kľúčovými normami: GOST podľa čísel Р 57522-2017, Р 57523-2017, Р 57524-2017, ako aj priemyselnými odporúčaniami schválenými nariadením ministerstva priemyslu a obchodu.

Výraz „štíhla výroba“ alebo LIN je sémantický preklad anglických definícií „štíhlej výroby“, „štíhlej výroby“ a prepis ich skratky LEAN.

Image

Štíhla výroba sa chápe ako systém podnikového riadenia, ktorý môže zlepšiť kvalitu práce a zároveň znížiť náklady znížením strát.

Anglicko-ruský preklad slova lean - "skinny, lean, slim." Aby ste sa tak stali, mali by ste stratiť nadbytočný tuk. Pokiaľ ide o oblasť výroby, znamená to, že sa musíme zbaviť strát a tým znížiť náklady. Pretože štíhla výroba sa niekedy nazýva štíhla.

Tri koncepcie výroby LIN

Podstatu štíhlej výroby opísal G. Ford, ktorý povedal: „V žiadnej organizácii by nemalo byť nič zbytočné.“

V systéme štíhlej výroby sú podstatné dva aspekty:

  1. Je potrebné zapojiť každého zamestnanca spoločnosti do optimalizačných postupov.

  2. Spoločnosť by sa mala čo najviac zameriavať na záujmy spotrebiteľov.

Koncepčne je globálny systém optimalizácie výroby založený na troch princípoch.

  • Filozofia Kaizen. Sú to riadiace mechanizmy založené na myšlienke neustáleho zlepšovania kvality a jej prevádzkovej a postupnej implementácie. Základom stratégie Kaizen je tvrdenie, že neexistuje nijaké obmedzenie na zlepšenie výrobných procesov a každá spoločnosť sa musí bez ohľadu na svoju konkurencieschopnosť posunúť vpred.

  • Koncept Six Sigma je založený na skutočnosti, že produkciu je možné riadiť pomocou princípu merateľnosti akýchkoľvek údajov. Keďže výrobné procesy sa merajú, možno ich monitorovať, a teda zlepšovať, napríklad analýzou kľúčových ukazovateľov výkonnosti KPI. Koncepcia je zameraná na to, aby boli všetky procesy vo výrobe predvídateľné a predvídateľné, zlepšili existujúce a vytvorili nové optimalizačné algoritmy.

  • Zvyšovať efektivitu výroby, zlepšovať kvalitu produktu a súčasne znižovať náklady - ciele systému štíhlej výroby.

Celkovo tieto tri koncepcie ukazujú, ako postupne a neustále zlepšovať kvalitu výrobných procesov a konečného produktu bez toho, aby tým vznikli zbytočné náklady.

Image

Radikalizmus v riadení výroby bol teda nahradený komplexnou filozofiou, ktorá využíva idealistické princípy liberálnych metód riadenia spoločnosti a zavádza účinné metodiky a nástroje na zlepšenie práce.

Odporúčaná