Obchodné riadenie

Čo robí oddelenie predaja

Obsah:

Čo robí oddelenie predaja

Video: Playmobil po slovensky | ČO ROBÍ HANKA V NEMOCNICI NA NOVORODENECKOM ODDELENÍ? | Detský seriál 2024, Júl

Video: Playmobil po slovensky | ČO ROBÍ HANKA V NEMOCNICI NA NOVORODENECKOM ODDELENÍ? | Detský seriál 2024, Júl
Anonim

Predaj je konečný cieľ podnikania, pretože práve oni umožňujú dosiahnuť zisk. Preto je obchodné oddelenie jednou z najdôležitejších v štruktúre organizácie, pretože ziskovosť spoločnosti v konečnom dôsledku závisí od konania jej zamestnancov a riaditeľa.

Image

Prečo je predaj dôležitý?

Obchodným predajom sa rozumie nielen priama výmena tovaru za peniaze, ale aj prakticky všetky činnosti zamerané na dosiahnutie zisku. Predaj predstavuje konečnú fázu komerčného podniku bez ohľadu na to, či poskytuje služby alebo vyrába spotrebný tovar. Efektívnosť obchodného oddelenia samozrejme ovplyvňuje celú spoločnosť, takže príslušná organizácia takéhoto oddelenia je dôležitou súčasťou úspešného podnikania.

Bohužiaľ, mnoho vedúcich pracovníkov nechápe špecifiká obchodného oddelenia a často ich zamieňa s oddeleniami služieb zákazníkom. Medzi úlohy pracovníkov obchodného oddelenia samozrejme patrí hľadanie nových zákazníkov a udržiavanie kontaktov so starými, ale nesmieme zabúdať, že hlavnou úlohou oddelenia je predaj, to znamená uzatváranie transakcií. V ideálnom prípade by predajný manažér mal venovať viac ako 80% pracovného času telefonickým hovorom a stretnutiam s potenciálnymi zákazníkmi a zvyšok by mal venovať príprave a plánovaniu dokumentácie. V skutočnosti sa často stáva, že namiesto predaja sa manažér zaoberá reklamou, účtovníctvom, zákazníckou podporou a poradenstvom.

Práca obchodného manažéra je jednou z najviac stresujúcich situácií, pretože zahŕňa neustály kontakt s ľuďmi a ich presvedčenie o potrebe uzavrieť dohodu.

Odporúčaná