management

Čo je obchodná činnosť podniku

Obsah:

Čo je obchodná činnosť podniku

Video: Hydrex - Slovenské strojárstvo s tradíciou 2024, Júl

Video: Hydrex - Slovenské strojárstvo s tradíciou 2024, Júl
Anonim

Stabilita finančnej situácie a trvalo udržateľný rozvoj spoločnosti do značnej miery závisia od jej podnikateľskej činnosti. Môže sa hodnotiť na základe kvantitatívnych a kvalitatívnych kritérií.

Image

Kvantitatívne odhady obchodnej činnosti podniku

Vo finančnom zmysle sa obchodná činnosť spoločnosti prejavuje na obrate jej hotovosti. V tejto súvislosti sa pri analýze podnikateľskej činnosti a efektívnosti podnikania používa dynamika ukazovateľov (ukazovateľov) obratu. Ich význam pre podnik je určený z viacerých dôvodov. Po prvé, výška výnosov spoločnosti závisí od rýchlosti obratu. Po druhé, relatívna hodnota fixných nákladov závisí od veľkosti obratu - čím vyšší je príjem, tým nižší je podiel nákladov. Po tretie, zvýšenie obratu v jednej fáze znamená jeho zrýchlenie v inej fáze. Solventnosť a ziskovosť spoločnosti vo všeobecnosti priamo závisia od toho, ako rýchlo sa investície do aktív premenia na skutočné peniaze.

Existuje celý rad ukazovateľov obratu. Medzi nimi môžeme rozlíšiť ukazovatele obratu aktív a aktív, dlhodobý majetok a zásoby, pohľadávky a záväzky.

Pomer obratu majetku (kapitálu) označuje mieru obratu kapitálu podniku alebo koľko peňazí priniesla každá jednotka majetku. Vypočíta sa ako pomer čistého príjmu k priemernej hodnote majetku (výška kapitálu).

Pomer fluktuácie prevádzkového kapitálu ukazuje pomer výnosov k prevádzkovému kapitálu podniku. Ak sa tento ukazovateľ zníži, signalizuje to spomalenie obratu peňazí.

Pomer obratu pohľadávok sa odhaduje ako pomer výnosov k priemernému dlhu. Odráža to, koľkokrát sa prostriedky investované do osád so spotrebiteľmi otočili. Vysoká hodnota označuje rýchlu platbu faktúr spoločnosti.

Obrat na pohľadávkach by sa mal porovnať s podobnými - na splatných účtoch. Posledný koeficient odráža expanziu (zníženie) komerčných úverov, ktoré boli spoločnosti poskytnuté. Jeho rast znamená, že miera platby za nákupy v podniku rastie, pokles naznačuje zvýšenie nákupov úverov.

Pomer obratu zásob odráža počet otáčok zásob podniku. Jeho pokles naznačuje nárast nedokončenej výroby alebo pokles dopytu po výrobkoch. Čím vyšší je ukazovateľ obratu zásob, tým stabilnejšia je finančná situácia podniku.

Vypočíta sa ako pomer výrobných nákladov k hodnote zásob.

Pomer obratu fixných aktív sa nazýva aj návratnosť aktív. Zobrazuje pomer čistého príjmu k hodnote fixných aktív. Na základe tohto koeficientu môžeme posúdiť efektívnosť použitia fixných aktív.

Kvantitatívne hodnotenie podnikateľskej činnosti môže zahŕňať analýzu nielen relatívnych, ale aj absolútnych ukazovateľov. Tieto zahŕňajú najmä objem kapitálu, predané produkty a zisk, ako aj ich dynamiku.

Odporúčaná