obchodné

Čo je diverzifikácia?

Čo je diverzifikácia?

Video: Čo je diverzifikácia? 2024, Júl

Video: Čo je diverzifikácia? 2024, Júl
Anonim

Termín „diverzifikácia“ obvykle používajú podnikatelia a podnikatelia, keď hovoria o rozšírení pôsobnosti spoločnosti. Dôvody a ciele v tomto prípade sa môžu pre rôzne spoločnosti veľmi líšiť. Samotné slovo „diverzifikácia“ pochádza z latinského diverzusu - odlišného a jednoduchého - doslova: odlišného významu. Diverzifikácia v modernom zmysle je teda typom stratégie, v súlade s ktorou spoločnosť rozširuje škálu tovaru alebo služieb, organizuje nové aktivity zamerané na nové trhy.

Image

Dôvody diverzifikácie

Môžu byť založené na:

- želanie nielen prežiť v zložitom hospodárskom prostredí, ale aj posilniť jeho vplyv a postavenie v drsných podmienkach hospodárskej súťaže;

- tvorba nadmerných finančných prostriedkov, ktoré presahujú úroveň nevyhnutnú na udržanie konkurenčnej výhody;

- pokusy o zníženie podnikateľských rizík ich rozdelením medzi rôzne oblasti činnosti;

- možnosť viac pribiť viac než jednoduchým zvýšením objemu výroby.

Napríklad spoločnosť vyrábajúca obuv v procese diverzifikácie začína dodatočne vyrábať tašky, pretože V tomto regióne sa vytvorilo príliš veľa konkurentov, „výrobcov obuvi“.

Dôvodom diverzifikácie však môže byť potreba reagovať na variabilitu situácie a logické rozšírenie normálne fungujúcej výroby a potrebu zaťažiť ľudí skrátených v hlavnom podniku novým zamestnaním atď.

Ciele diverzifikácie sú podobné dôvodom. Rovnaká túžba prežiť, posilniť svoju pozíciu medzi konkurenciou, znížiť možné riziká, zvýšiť zisky atď.

Druhy diverzifikácie

Súvisiaca diverzifikácia. Táto definícia hovorí sama za seba. Za účelom rozšírenia rozsahu svojich aktivít spoločnosť vyvíja smery, s ktorými je priamo alebo nepriamo spojená. To znamená, že využíva už použité technológie, vracia suroviny z vlastnej výroby, rozvinutých distribučných kanálov (predaj), dostupných výrobných kapacít atď. Inými slovami, s pridruženou diverzifikáciou spoločnosť využíva výhody, ktoré dosiahla vo svojej známej tradičnej oblasti.

Napríklad tá istá obuvnícka spoločnosť vyhodila odpad z výroby alebo ho odovzdala inej organizácii. V procese diverzifikácie začal odpad prichádzať do výroby kabeliek, peňaženiek, kufrov na okuliare a podobne. Sortiment sa rozšíril, počet pracovných miest sa zvýšil, zisky sa zvýšili.

Nespojená diverzifikácia je opakom príbuzných. Spoločnosť čiastočne „stavia nohu na nezmapované pozemky“, t. Zvládnutie úplne nových oblastí obchodných priestorov. Zamestnanci ovládajú nové technológie v nových oblastiach výroby (služieb), študujú ďalšie potreby trhu. Tento druh diverzifikácie je zameraný predovšetkým na minimalizáciu rizík (ak existuje strach zo zrútenia existujúceho podniku) a na získanie dodatočného zisku (ak existuje dôvera alebo aspoň dúfame, že nové výrobky alebo služby sú medzi obyvateľstvom žiadané).

V dôsledku opodstatnenej a úspešne ukončenej nesúvisiacej diverzifikácie sa vysoko špecializované spoločnosti menia na veľké diverzifikované konglomeráty, ktorých základné spojenia nie sú funkčne prepojené.

Pozoruhodným príkladom nesúvisiacej diverzifikácie je ropná spoločnosť Yukos, ktorá aktívne vytvára firmy zaoberajúce sa výpočtovou technikou, rozvíja miestne siete a poskytuje internetové služby svojim divíziám a zákazníkom tretích strán, programovaniu atď.

Odporúčaná