ostatné

Čo sú to faktoringové operácie

Obsah:

Čo sú to faktoringové operácie

Video: FRACCIONES ALGEBRAICAS (I) 2024, Júl

Video: FRACCIONES ALGEBRAICAS (I) 2024, Júl
Anonim

Factoring je komplex služieb spojených s poskytovaním odložených platieb kupujúcim tovaru a služieb. Dnes sa medzi podnikateľmi čoraz častejšie využívajú faktoringové operácie.

Image

Koncept faktoringových operácií a ich výhody

Faktoringové operácie predstavujú celý rad služieb súvisiacich s poskytovaním odloženej platby. Je to druh sprostredkovateľskej činnosti, v ktorej úloha sprostredkovateľa patrí faktoringovej spoločnosti alebo banke. Táto spoločnosť má za vopred stanovený poplatok právo požadovať a pripísať na účet predávajúceho sumy peňazí, ktoré im majú zaplatiť kupujúci.

Schéma práce v rámci faktoringových operácií je nasledovná. Predávajúci doručí tovar kupujúcemu a prevedie doklady sprevádzajúce dodávku faktoringovej spoločnosti (faktúra, nákladný list). Platí 90% z ceny dodaného tovaru. A po prijatí dlhu od kupujúceho prevedie zvyšné prostriedky mínus jeho vlastná provízia.

Popularita faktoringových služieb je spôsobená skutočnosťou, že dodávateľ okamžite dostane peniaze za zaslaný tovar a nemá deficit prevádzkového kapitálu. Okrem toho má predajca možnosť znížiť riziká spojené s oneskorením. Ide najmä o fluktuácie meny, podvody, nezaplatenie tovaru, infláciu atď. Faktoringové spoločnosti tiež vykonávajú odbornú prácu so zadlžením a môžu tiež prijať vhodné opatrenia na vrátenie dlhu. Kontrolujú obchodnú povesť kupujúcich a monitorujú stav dlhov.

Klasifikácia faktoringových operácií

Faktoringové operácie možno klasifikovať z rôznych dôvodov. Z hľadiska oblasti transakcie sú rozdelené na interné, keď všetky strany transakcie sú v jednej krajine a medzinárodné, keď jeden z účastníkov je rezidentom inej krajiny.

Existujú tiež otvorené a uzavreté faktoringové operácie. V druhom prípade kupujúci nevie o účasti faktoringovej spoločnosti na transakcii. Operácie otvoreného faktoringu nie sú dôverné.

Môžete rozlišovať operácie s použitím alebo bez postihu. V prvom prípade má faktoringová spoločnosť právo požadovať od veriteľa kompenzáciu v prípade odmietnutia platby kupujúcim. Zmluvy bez regresu prakticky neexistujú.

Odporúčaná