ostatné

Čo je nedokonalá hospodárska súťaž

Obsah:

Čo je nedokonalá hospodárska súťaž

Video: Oligarcha z SNS Andrej Danko: Žltý musí preč! 2024, Júl

Video: Oligarcha z SNS Andrej Danko: Žltý musí preč! 2024, Júl
Anonim

Po záplave trhu s veľkým počtom výrobkov prichádzajú do hry spotrebiteľské lojality negatívne a niekedy aj nezákonné metódy. Takéto činnosti sa považujú za nedokonalú súťaž.

Image

Pojem nedokonalej hospodárskej súťaže

Nedokonalá sa nazýva hospodárska súťaž, v ktorej majú jednotliví výrobcovia schopnosť kontrolovať ceny vyrábaných výrobkov. Vznik nedokonalých trhov je spojený s obmedzením dokonalej hospodárskej súťaže a narušením mechanizmu samoregulácie trhu.

Je známych niekoľko predpokladov pre nedokonalú hospodársku súťaž, medzi ktorými je možné zistiť významný podiel predaja na trhu rôznych výrobcov, rôznorodosť výrobkov, prekážky vstupu na trh, nehospodárske metódy vzájomného pôsobenia konkurentov, nedokonalosť informácií a schopnosť výrobcov kontrolovať ceny. vlastné výrobky, prítomnosť monopolu (jeden výrobca) alebo monopsony (jeden kupujúci); vplyv štátu na fungovanie trhu.

Každý z faktorov jednotlivo alebo kolektívne môže narušiť samoreguláciu trhu. Jednotlivé podniky, ktoré nadobúdajú trhovú silu, môžu ovplyvniť existujúce ceny a ponuky. Na rozdiel od dokonalého konkurenčného trhu, kde produkcia neovplyvňuje úroveň trhových cien, je do tohto fenoménu priamo zapojený nedokonalý konkurenčný trh a správanie jednej spoločnosti sa stáva významným v rámci jedného alebo viacerých odvetví.

Odporúčaná