obchodné

Aká je trhová hodnota podniku

Obsah:

Aká je trhová hodnota podniku

Video: Co je akcie a jak jednoduše a úspěšně investovat? Skutečná hodnota podniku podle Warrena Buffetta 2024, Júl

Video: Co je akcie a jak jednoduše a úspěšně investovat? Skutečná hodnota podniku podle Warrena Buffetta 2024, Júl
Anonim

Trhová hodnota podniku závisí od mnohých dôvodov. Ceny sa môžu dramaticky zmeniť. Tento proces je ovplyvňovaný rôznymi ekonomickými a politickými faktormi.

Image

Trhová hodnota podniku (zariadenia)

Trhová hodnota podniku (alebo jeho trhová kapitalizácia) je definovaná ako trhová suma všetkých jeho akcií kótovaných na trhu. Pre akcionára, ktorý má v úmysle získať príjem z predaja akcií predmetu, je toto hodnotenie najdôležitejšie. Na proces zmeny hodnoty majú vplyv rôzne ekonomické (účtovná hodnota, zisk, dividendy) a politické faktory.

Trh vníma akékoľvek informácie týkajúce sa podniku (napríklad to môžu byť informácie o očakávanom suchu alebo škandále spojené s činnosťami manažmentu). Takéto informácie môžu dramaticky zmeniť hodnotenie trhu, jeho podiely sa môžu výrazne znížiť. Ale iba informácie o objekte na trhu zjavne nepostačujú, je potrebné uplatniť ďalšie opatrenia, ktoré odzrkadľujú skutočné procesy, ktoré tu prebiehajú.

Trhová hodnota sa môže vyjadriť ako súčet pridanej hodnoty a kapitálu použitého za určité obdobie. Rôzna pridaná hodnota je pomer jej hodnoty k nákladom na kapitál, ktorý je určený vydelením hodnoty dlhových záväzkov (vypožičaný kapitál) a vlastného imania hodnotou investovaného kapitálu.

Odporúčaná