rozpočtovanie

Subdodávateľské materiály - čo to je a ako ich správne zariadiť

Obsah:

Subdodávateľské materiály - čo to je a ako ich správne zariadiť

Video: SKR 1.4 - FIX MOUNTED PROBE 2024, Júl

Video: SKR 1.4 - FIX MOUNTED PROBE 2024, Júl
Anonim

V trhovej ekonomike sa medzi podnikmi bežne používa metóda spolupráce. Spočíva v tom, že jeden podnik za určitých podmienok prevádza do iného podniku svoje materiály alebo polotovary na výrobu (spracovanie, zušľachťovanie) tovaru. Prevedený materiál sa nazýva mýtny a práca vykonávaná s mýtnym materiálom sa nazýva mýtna.

Image

Dohoda o spracovaní surovín

Pri vykonávaní mýtnych operácií dodávateľ a zákazník uzatvoria zmluvu o spracovaní (dokončení, výrobe) mýtnych surovín.

Medzi zmluvnými stranami existujú veľké rozdiely. Strana zákazníka (zákazníka) má materiály (suroviny) na výrobu výrobkov alebo polotovarov, ktoré sa musia prispôsobiť konkrétnym technickým alebo chemickým požiadavkám. Dodávateľ (spracovateľ) vlastní potrebné výrobné zariadenie alebo technológiu na splnenie týchto požiadaviek, vykoná objednané práce, spracuje suroviny (materiály) a prevedie hotový výrobok na zákazníka. Zákazník platí za vykonanú prácu pri zachovaní práv na dodaný tovar a odpad vznikajúci pri spracovaní.

V zmluve sa uvedú dodacie podmienky surovín a výkon práce, spôsob platby, podmienky dodania a prijatia mýtneho materiálu, uvoľnenie spracovaných výrobkov a odpadu, zodpovednosť strán v prípade poškodenia alebo straty surovín, výrobkov, odpadu. Dohodnuté sú samostatné podmienky záväzkov. Náklady na zákazku zahŕňajú náklady zhotoviteľa za prácu a odmenu splatnú v prípade nepredvídaných nákladov.

Odporúčaná