obchodné

Franchising a geometria: Triangle Rule in Economics

Obsah:

Franchising a geometria: Triangle Rule in Economics

Video: Review of triangle properties | Special properties and parts of triangles | Geometry | Khan Academy 2024, Júl

Video: Review of triangle properties | Special properties and parts of triangles | Geometry | Khan Academy 2024, Júl
Anonim

Niekedy je pre nás ťažké pochopiť niektoré pojmy. V takýchto situáciách je vynikajúcim riešením kreslenie analógií. Dnes budeme hovoriť o franchisingu, jeho úlohe, výhodách a nevýhodách, ktoré sú viditeľné z rôznych hľadísk. A kvôli jednoduchosti porozumenia ukladáme systém na jedno pravidlo z priebehu školskej geometrie.

Image

Všetci sme chodili do školy a hoci roky vymazali z našej pamäti hodnotu sínusového uhla 30 °, vo všeobecnosti si stále pamätáme, čo učia v hodinách geometrie. Väčšina z nás má predstavu o franchisingu, hoci často veľmi povrchne. Dnes sa pozrieme na niekoľko častí tohto obchodného modelu a položíme ich na jedno jednoduché geometrické pravidlo.

Prečo geometria?

Ak sa pokúsite definovať franšízing vo všeobecnejších pojmoch, môžeme povedať, že ide o druh podnikania. Akýkoľvek rozvoj podnikania, pohyb vpred, smer alebo vektor. V geometrii existuje pomerne jednoduché a logické pravidlo - pravidlo trojuholníka. Hovorí: ak je vektor B odložený z konca vektora A, potom bude jeho súčtom vektor A + B spájajúci začiatok A a koniec B. Táto zásada je relevantná aj pre hospodárstvo a každý ju chápe, preto uvidíme, čo franchising dáva každému z jeho „vektorov“.

Tento obchodný model by sa samozrejme mohol porovnávať s organizmom pozostávajúcim z buniek a so štruktúrou básne - s akýmkoľvek systémom, ktorý závisí od jej zložiek. Ale podnikanie, rovnako ako matematika, miluje presnosť a presnosť akcií, navyše má vždy určitý vývojový vektor.

Vector A - Franchisor

Poskytovateľ franšízy je akýmsi východiskovým bodom pre podnikanie. Má už fungujúci systém, model, ktorý je možné replikovať, ako aj špecifický spotrebiteľský trh a povesť. Aké zisky a nevýhody v takomto podnikaní sú pre franchisora ​​výhodné?

Pozitívny smer

  1. Rýchly rozvoj nových trhov a posilnenie existujúcich pozícií. Vďaka franchisingovému systému sa značka stáva známou v novom segmente a príspevky franšízanta umožňujú zakladateľovi viac investovať do rozvoja a reklamy spoločnosti.

  2. Príležitosti prilákať ďalšie financovanie rozvoja podnikania. Každý franšízant musí platiť určitý základný poplatok za prácu s franšízou, ale okrem toho existujú aj ďalšie dohody, napríklad zahŕňajúce akvizíciu marketingových, konzultačných a školiacich služieb dcérskymi spoločnosťami.

  3. Zvýšené uznanie a znížené náklady na reklamu. Táto výhoda úzko súvisí s dvomi predchádzajúcimi: keďže sa v rôznych regiónoch zavádzajú franšízy, čoraz viac ľudí sa dozvie o existencii takejto značky. S rastom slávy sa nielen zvyšuje tok zákazníkov, a tým aj cash flow, ale aj vďaka odpočtom franšízy do všeobecného marketingového fondu sa znižujú celkové náklady na reklamu pri zachovaní jej kvality.

  4. Kontinuita dcérskych spoločností z hľadiska pozitívnych skúseností. Poskytovateľ franšízy zvyčajne testuje nové technológie a pracovné systémy v materskej organizácii av prípade pozitívneho výsledku odovzdáva skúsenosti všetkým svojim franšízantom. Toto znásobuje pozitívny účinok.

  5. Rozdelenie zodpovedností a kompetencií. Franšízant je samostatný podnikateľský subjekt, preto nesie za svoju činnosť určitú zodpovednosť. Nezávisle si najíma zamestnancov, buduje interný manažment a je zodpovedný za jeho finančné výsledky. Poskytovateľ franšízy tak stráca leví podiel na obavách z vývoja svojich potomkov.

Negatívny smer

Úloha poskytovateľa franšízy má okrem výhod aj určité riziká, nebezpečenstvá a nevýhody.

  1. Pravdepodobnosť straty kontroly nad časťou podniku. Úspešní a ambiciózni franšízanti, ktorí dosiahli vysoké výsledky, sa často chcú oddeliť od materskej spoločnosti a stať sa nezávislými. Môže začať súťažiť s franšízorom, čo je nielen nepríjemné, ale aj celkom nebezpečné, franšíza pozná trh a podnikanie zvnútra, predstavuje silné a slabé stránky franšízy. Aby sa zabránilo vývoju takejto situácie, dohoda uzavretá pri vstupe franšízantskej franšízy do podnikania by mala obsahovať doložku, ktorá mu zakazuje vykonávať svoje činnosti, ktoré budú konkurencieschopné s franšízorom. Táto podmienka však samozrejme nemôže viesť k trvalému zákazu.

  2. Konkurencia zo strany bývalých franšízantov a pravdepodobnosť úniku informácií. Toto riziko vyplýva z predchádzajúceho. Keď sa úspešný franšízant môže rozhodnúť, že je blízko franšízy, chce začať podnikať v rovnakej oblasti. Z vyššie uvedených dôvodov môže byť silným konkurentom, ktorý vôbec nie je v rukách poskytovateľa franšízy. V „panstve“ franšízy sú teda okamžite zostrelené „dve vtáky s jedným kameňom“: stráca skúseného a kompetentného vedúceho a zároveň získava rovnako dômyselného konkurenta. Navyše, čím viac ľudí má prístup k informáciám, ktoré tvoria obchodné tajomstvo, tým vyššia je pravdepodobnosť jeho úniku.

  3. „Tieňová ekonomika“ dcérskej spoločnosti. Nikto nechce zdieľať svoje zisky, a to ani v prípade franšízy, keď by sa franšízanti bez materskej spoločnosti nikdy nestali franšízami. Ak teda objem odpočtov franšízy podľa zmluvy závisí od objemu predaja, existuje riziko, že dcérska spoločnosť skryje svoj skutočný obrat, aby znížila platby.

  4. Ťažkosti s kontrolou kvality. Toto riziko spočíva okamžite v dvoch rovinách: legislatívne a čisto ľudské. Po prvé, z hľadiska judikatúry je franšízant nezávislým podnikateľom, preto mu nemôžu byť vydané príkazy, ktoré sú charakteristické pre bežných zamestnancov. Po druhé, ľudský faktor hrá dôležitú úlohu. Ak franšízant - ako sa hovorí, osoba s charakterom a nebude schopný alebo ochotný implementovať žiadne požiadavky franšízora, bude veľmi ťažké ho k tomu zaviazať. A to znižuje kvalitu kontroly a môže ovplyvniť povesť celej franšízy, pretože pre spotrebiteľov sú všetky podniky súčasťou jedného celku.

  5. Zložitosť vývoja dokumentácie. Balík franšízových dokumentov vyžaduje zohľadnenie mnohých najmenších detailov, veľa času, úsilia a peňazí. Zároveň vždy existuje riziko, že franšízoví kupujúci, ktorí splnia všetky požiadavky, nemôžu byť nájdení, čo znamená, že náklady sa nebudú vyplácať.

Samozrejme, rovnako ako v každom podnikaní, existujú výhody a nevýhody. Úlohou podnikateľa je rozhodnúť sa o spustení franšízy, starostlivo analyzovať všetky nuansy, pozrieť sa na rôzne časti podniku, možno s pomocou odborníkov, najskôr sa pokúsiť o rozvoj materskej spoločnosti a iba v prípade, ak bude fungovať úspešne podľa súčasného modelu. Predpokladajme však, že franšízor uspel, otvoril obchod, požiadal ho o určitý smer rozvoja, dosiahol určitý bod. A tu sa objaví druhý vektor - franšízant.

Vektor B - franšízant

Franšízanti sa môžu podmienečne porovnávať s tým, že športovec berie obušok, pričom jediný rozdiel spočíva v tom, že prvý športovec naďalej beží nablízku. Hlavnú úlohu však stále zostáva u franšízanta, pretože franšízor viedol svoje podnikanie k úspechu, obsadil určité miesto, ďalší rozvoj a rozširovanie je však úlohou jeho „nástupcu“.

Pozitívny smer

  1. Support. Keďže franšízant nezačína svoju podnikateľskú činnosť od nuly, za ním stojí materská spoločnosť s hotovým obchodným modelom, úspešnými skúsenosťami, hodnotnými znalosťami a so svojimi ťažkosťami nezostáva sám. Poskytovateľ franšízy poskytuje nepretržité školenie, delí sa o informácie, radí o vznikajúcich problémoch a varuje pred nesprávnym rozhodnutím. Aj keď je franšízant nezávislým vlastníkom podniku, franšízor má záujem o jeho úspech, pretože výsledky konkrétneho podnikateľského subjektu zanechávajú dojem z celej finančnej siete aj z hľadiska reputácie celej siete podnikov.

  2. Rýchly štart. Keďže poskytovateľ franšízy poskytuje obchodnú schému pripravenú na tento účel, je franšízant povinný poskytnúť materiálnu zložku: nájsť a vybaviť priestory, vybrať zamestnancov. Zároveň sa poskytujú odporúčania týkajúce sa výberu miesta osobitne pre toto podnikanie, ako aj rady týkajúce sa návrhu a kontroly kvality zamestnancov. Patrí sem aj úspora niekoľkých rokov, ktorá by prešla štúdiom základov podnikania, ako aj nervov z chýb.

  3. Dobrá povesť a rozpoznateľná značka. Franšízou sa spravidla stáva iba úspešný podnik, ktorý dosiahol určité úspechy. Preto sa už etabloval na trhu a spotrebitelia ho poznajú. Ak je reputácia dobrá, pre franšízanta je to veľká pomoc pri rozvoji ich podnikania.

  4. Nedostatočná hospodárska súťaž zo strany „ich“. Podľa podmienok franšízovej dohody sú stanovené hranice regiónu a špecifické územia, v rámci ktorých má franšízant právo podnikať. Výsledkom je, že medzi predstaviteľmi tej istej franšízy neexistuje konkurencia.

Negatívny smer

  1. Kontrola a jasný súbor pravidiel. Podľa dohody, spolu s obrovskou základňou užitočných znalostí, skúseností a podpory, nadobúdateľ franšízy dostane zoznam požiadaviek, ktoré sa musia dodržiavať. Môžu sa týkať úplne všetkých oblastí podnikania a s niektorými z nich nemusí vedúci dcérskej spoločnosti súhlasiť vždy, napriek tomu je povinný sa nimi riadiť. Okrem toho materská organizácia vykonáva kontrolu nad všetkými činnosťami, ktoré sa franšízantovi tiež vždy nepáči.

  2. Trvalé platby. Každý vie, že na získanie franšízy je potrebný vstupný poplatok. Platby však nekončia. Poskytovateľ franšízy je povinný platiť platby do všeobecného marketingového fondu a platiť za školenie v oblasti riadenia podniku. Ako ukazuje prax, čím je franšíza úspešnejšia, tým väčšia je suma, ktorú má franšízant zaplatiť. Je to druh poplatku za minimalizáciu rizík a získanie vedomostí.

  3. Dedičnosť chýb. Franchisori sú tiež ľudia a môžu urobiť chybu. A ak sa nimi zavedené inovácie neospravedlnia, stane sa to okamžite v celej sieti spoločností. Straty aj poškodená povesť spoločnosti sú teda zdieľané medzi všetkými franšízantmi. Ak franšízor zbankrotuje, franšízová dohoda bude zrušená.

Ako vidíte, na tejto strane sú klady a zápory. Čo máme nakoniec? Existuje vektor A - poskytovateľ franšízy, existuje vektor B - poskytovateľ franšízy, ktorý sa môže pohybovať presne rovnakým smerom a môže sa tiež trochu odchýliť od cesty, ktorú prešiel jeho predchodca. Tak či onak, sieť spoločností dostáva výsledok pozostávajúci z kombinácie akcií franšízy a franšízy. Zhruba to isté sa deje na makroekonomickej úrovni.

Vektor A + B - franchising

V geometrii je podľa pravidla trojuholníka vektor spájajúci začiatok A a koniec B ich súčet. A v ekonomike je všetko podobné - súčet úsilia materských a dcérskych spoločností tvorí jednotný systém franšízy. Ak nezohľadníme ani jednu konkrétnu franšízu, ale súhrn všetkých podnikov tohto druhu v krajine, môžeme analyzovať ich vplyv na ekonomiku ako celok a zdôrazniť výhody a nevýhody franšízy pre štát.

Pozitívny smer

Dnes sa franšízing šíri takmer po celom svete. V Rusku je tento druh podnikania zastúpený menej ako v Spojených štátoch kvôli jeho mladosti v našej krajine a prevalencii konzervativizmu v mentalite ľudí. Je dôležité pochopiť, že podstatou franšízy je získanie hotových technológií, obchodných metód, tovaru a ochrannej známky podnikateľom. Hlavnou vecou sú práve schémy, praktické skúsenosti a skúsenosti, a nie právo používať značku, ako mnohí mylne veria.

Franchising prispieva k rozvoju malých a stredných podnikov, čo nám zase dáva toto:

  1. Umožňuje vytvárať nové úlohy.

  2. Zjednodušuje proces inovácie.

  3. Priťahuje investície do hospodárstva krajiny.

  4. Podporuje rozvoj spravodlivej hospodárskej súťaže.

  5. Tvorí systém praktického výcviku pre podnikanie bez vytvárania špecializovaných miest odbornej prípravy.

  6. Zvyšuje transparentnosť podnikania a výber daní.

  7. Umožňuje zapojiť do ekonomických vzťahov širšiu masu obyvateľstva a mladšieho publika.

  8. Rozvíja hospodárstvo, sociálnu sféru a infraštruktúru regiónov.

  9. Podporuje rozvoj sektora služieb.

  10. Umožňuje vám zlepšiť životnú úroveň obyvateľstva, ako aj dopyt po produktoch.

  11. Minimalizuje rozdiel v ekonomickom rozvoji medzi centrom a perifériou.

Odporúčaná