obchodné

Ako zistiť obrat

Ako zistiť obrat

Video: 13 vecí, ktoré mi O TEHOTENSTVE nikto nepovedal! 2024, Júl

Video: 13 vecí, ktoré mi O TEHOTENSTVE nikto nepovedal! 2024, Júl
Anonim

Obrat je dôležitým ekonomickým ukazovateľom charakterizujúcim záverečnú fázu výrobného cyklu. Spočíva v predaji tovaru, t. v ich obehu v hotovosti. Zistenie objemu obratu tovaru je potrebné nielen na výpočet ziskov, ale aj na podrobnú analýzu súladu výsledkov rozvinutej stratégie.

Image

Návod na použitie

1

Cieľom každej obchodnej spoločnosti je získať maximálny zisk z predaja tovaru. Zákony o trhu povzbudzujú výrobcov, aby prijali rôzne opatrenia na zvýšenie predaja vrátane analýzy súčasnej situácie na trhu, dopytu zákazníkov, vývoja nových plánov výroby a štúdia dynamiky rôznych ukazovateľov.

2

Najdôležitejším ukazovateľom rastu alebo poklesu zisku je objem obchodu. Na základe názvu tento výraz znamená výmenu skutočného produktu alebo služby za peniaze. Obrat predstavuje celkovú hodnotu celej predanej šarže výrobkov. Toto je peňažný výsledok jeho prechodu z výrobnej fázy do spotrebiteľskej fázy s cieľom uspokojiť potreby spotrebiteľov.

3

Tieto potreby sa skúmajú pri predpovedaní budúcej stratégie. Podnikateľ musí pri zvyšovaní objemu obchodu brať do úvahy veľa faktorov. Ide predovšetkým o dopyt, ktorý závisí od ročného obdobia, miesta, módy, priemernej úrovne príjmu príslušnej kategórie kupujúcich atď.

4

Rozlišujte medzi maloobchodným, veľkoobchodným a veľkoobchodným obratom v súlade s typom podniku. Táto hodnota sa počíta za určité časové obdobie: deň, mesiac, štvrťrok a rok. Výpočtový vzorec je pomerne jednoduchý: T = Σpi • qi, kde pi sú ceny tovaru, qi je ich množstvo.

5

Štruktúra obratu sa pre každý jednotlivý podnik líši. Existuje niekoľko druhov výrobkov, niekedy až stoviek položiek, preto pre správny výpočet musíte najprv vypočítať súčin charakteristických vlastností každého z nich a potom spočítať.

6

Napríklad spoločnosť vyrába kancelárske potreby: kancelárske sponky, papier, perá, ceruzky, pravítka atď. Potom, aby ste našli objem obchodu, musíte spočítať všetky druhy výrobkov: T = (p_scr • q_scr + p_boom • q_boom +

).

7

Analýza dynamiky obchodu spočíva v porovnaní ukazovateľov za dve obdobia: súčasné a základné. V tomto prípade je potrebné určiť index objemu obchodu, ktorý je všeobecný a fyzický. Prvý sa zistí z pomeru medzi údajmi bežného a základného obdobia a charakterizuje zmenu hodnoty tovaru: Iо = Σp1 • q1 / Σp0 • q0.

8

Index fyzického objemu obratu tovaru ukazuje, ako je jeho dynamika ovplyvnená zvýšením alebo znížením množstva tovaru. V tomto vzorci sa zobrazujú iba ceny základného obdobia: Ak = Σp0 • q1 / Σp0 • q0.

  • ako vypočítať obrat
  • Príklad výpočtu obchodu v ekonomike a štatistike

Odporúčaná