ostatné

Aký je názov výmeny tovaru za tovar

Obsah:

Aký je názov výmeny tovaru za tovar

Video: Reklamácia a vrátenie tovaru: Kedy máte právo na nový kus a kedy vám musia vrátiť peniaze? 2024, Júl

Video: Reklamácia a vrátenie tovaru: Kedy máte právo na nový kus a kedy vám musia vrátiť peniaze? 2024, Júl
Anonim

Barter je výmenný obchod, v ktorom sa jedna komodita vymieňa za druhú bez platenia v hotovosti. Barter je považovaný za neefektívny spôsob interakcie medzi subjektmi na trhu, pretože hľadanie obchodného partnera často vyžaduje veľa času a úsilia. Výmenné obchody sa vykonávajú dohodou, v ktorej sú pevne stanovené podiely na burze.

Image

Dôvody výmeny

V počiatočných fázach rozvoja komoditnej výroby bola výmena tovaru náhodná a prebiehala bez pomoci peňazí. Takáto výmena bola spojená s určitými ťažkosťami. Požiadavky účastníkov transakcie sa často nezhodovali, aby bolo možné vymeniť jeden produkt za iný, bolo potrebné uskutočniť celý reťazec výmenných operácií.

S rozvojom komoditných vzťahov bolo potrebné vyčleniť jeden produkt, ktorý by sa mohol použiť ako univerzálny ekvivalent vo výmenných transakciách. Takže sa objavili prvé peniaze, postupne vymieňané operácie boli takmer úplne nahradené hotovosťou.

Avšak aj v modernej trhovej ekonomike môže byť použitie priamej bezhotovostnej výmeny tovaru v niektorých prípadoch opodstatnené. Hlavným dôvodom výmeny je stále populárna nedostatočná likvidita niektorých podnikov. S pomocou výmenného obchodu môže spoločnosť získať všetky potrebné zdroje na svoj ďalší rozvoj aj bez potrebných finančných prostriedkov.

Druhy výmenného obchodu

Existujú klasické (uzavreté) a nezávislé (otvorené) výmeny. Uzavretý výmenný obchod je jednorazový jednorazový obchod, ktorého účastníkmi sú dve strany. V klasickej výmennej zmluve je vždy určený určitý objem transakcií.

Otvorený výmenný obchod sa môže zúčastniť niekoľkých strán. Výmena sa môže uskutočniť v rôznom čase. Jeden z účastníkov transakcie, ktorý prevádza svoj tovar, má možnosť vybrať si iný produkt. Zámery účastníka nie sú vopred deklarované a môžu sa časom meniť.

V moderných podmienkach sa výmenné burzy organizované vo forme špecializovaných webových stránok môžu použiť na vyhľadávanie protistrán v rámci obchodnej výmeny. Takéto systémy umožňujú automatické vyhľadávanie možností výmeny tovaru.

Odporúčaná