ostatné

Ako pomenovať značku

Ako pomenovať značku

Video: ENGLISH (natural, native speed) | What's in my bag? | Vocabulary & Listening Practice 2024, Júl

Video: ENGLISH (natural, native speed) | What's in my bag? | Vocabulary & Listening Practice 2024, Júl
Anonim

Úspech samotného produktu na trhu niekedy závisí od toho, do akej miery je k ochrannej známke priradený názov. Príslušná voľba takého mena je pomerne náročná právna a psychologická úloha.

Image

Návod na použitie

1

Ochranné známky a známky služieb sa zapisujú do takzvaných tried zodpovedajúcich odrodám poskytovaných tovarov a služieb. Pamätajte, že známka nemôže byť zapísaná do jednej alebo inej triedy, ak predtým bola do tej istej triedy zaregistrovaná iná známka s rovnakým alebo podobným názvom. Nasledujúci príklad je indikatívny: vývojári programu ICQ, ktorí sa rozhodli pomenovať svoju spoločnosť podľa mena ktorejkoľvek ženy, hľadali na internete ďalšie spoločnosti, ktorých mená predstavujú rôzne ženské mená. Na svete neexistovala jediná spoločnosť s názvom Mirabilis, a tak museli pomenovať svoju spoločnosť. Neopakujte ich dve chyby. Po prvé, vyhľadávanie sa nesmie vykonávať v konvenčných vyhľadávacích nástrojoch, ale na webovej stránke organizácie zaoberajúcej sa registráciou ochranných známok a servisných značiek. Po druhé, nevedeli, že označenie s rovnakým názvom (ale s iným grafickým štýlom) by sa mohlo stále zapísať, ak by existujúce a nové označenia boli potom v rôznych triedach. Okrem toho, ak výrobok alebo služba nie je určený na vývoz, stačí, že podobná ochranná známka nie je zaregistrovaná aspoň v krajine pôvodu.

2

Ak stále chcete vyvážať produkt alebo službu, zistite, či na niektorých trhoch nebudete musieť exportovanú položku premenovať. Možno, že aspoň v jednej z krajín niekto predtým zaregistroval podobné označenie v rovnakej triede. Z tohto dôvodu spoločnosť Sega dodávala svoje herné konzoly v USA pod názvom Genesis, a nie ako Mega Drive, ako vo všetkých ostatných krajinách sveta. Pokúste sa teraz samostatne odpovedať na otázku, prečo spoločnosť Siemens do Ruska vôbec nedodáva káblové telefónne súpravy pod menom Euroset (a značky Gigaset dodáva bezdrôtové značky).

3

Prečítajte si požiadavky na ochranné známky a servisné značky v článkoch Občianskeho zákonníka Ruskej federácie pod číslami 1345 - 1407. Najmä nie je možné zaregistrovať ochranné známky predstavujúce všeobecne akceptovaný názov produktu alebo služby a tiež zahrnúť do ochrannej známky informácie, podľa ktorých môžete uhádnuť účel predmetu. Z prvého dôvodu bola v polovici 90. rokov registrácia ochrannej známky Pager zamietnutá a z druhého dôvodu bola registrácia ochrannej známky Fornos naraz ohrozená.

4

Nakoniec nezabudnite na psychologický aspekt. Názov ochrannej známky by mal byť harmonický, atraktívny. Pri vývoze výrobku alebo služby berte do úvahy osobitosti jazyka krajiny, do ktorej sa vyvážajú.

Odporúčaná