Obchodné riadenie

Ako hodnotiť firmu pri predaji

Ako hodnotiť firmu pri predaji

Video: Ako fungujú investície a prečo by mal každý investovať? 2024, Júl

Video: Ako fungujú investície a prečo by mal každý investovať? 2024, Júl
Anonim

Oceňovanie podniku je postup, ktorého účelom je vypočítať celkovú hodnotu podniku alebo organizácie alebo jeho podielu na nich. Môže to však byť potrebné z rôznych dôvodov. V každom prípade každý vodca čelí problémom jeho vykonávania. Keďže nepoznáme hodnotu podnikania, je dosť ťažké robiť informované rozhodnutia o predaji vlastníckych práv. Zjednodušene povedané, hodnota podniku je odrazom jeho výkonnosti.

Image

Návod na použitie

1

Hodnotenie podniku by sa malo vykonávať v niekoľkých etapách. Najprv musíte zhromaždiť všetky informácie o predmete posudzovania a vykonať analýzu spoľahlivosti všetkých zozbieraných údajov.

2

Ďalej musíte analyzovať a študovať trh, na ktorom spoločnosť pôsobí. Potom by ste mali zvážiť podobné majetkové komplexy, ktoré sú schopné vytvárať príjmy na trhu.

3

Potom je potrebné vykonať výpočty výberom metód a prístupov pre hodnotenie podnikania, ktoré sú vhodné pre daný cieľ. Okrem toho sa na hodnotenie podniku používajú tri hlavné prístupy: ziskový, nákladný a porovnávací.

4

Výnosový prístup spočíva v hodnotení hodnoty podniku vypočítaním súčasnej hodnoty očakávaných ziskov. Preto sa príjem podniku považuje za zásadný faktor určujúci hodnotu podnikania. To znamená, že čím vyšší je príjem, tým vyššie sú náklady. V tomto prípade sa príjem (očakávaný) počíta na základe majetkového komplexu podniku, všeobecných ekonomických faktorov, vyhliadok na rozvoj spoločnosti, závislosti od odvetvia, času na získanie výhod, rizík spojených s podnikaním a dosahovaním zisku, minulých obchodných výsledkov, nákladov na peniaze v závislosti od času,

5

Metóda kapitalizácie príjmu, ako aj diskontných tokov sú bežnejšie a relevantnejšie pre moderné ruské podmienky prostredníctvom príjmového prístupu. Metóda kapitalizácie je založená na meraní efektívnosti použitia aktív na generovanie príjmu z nich. Túto metódu možno použiť, ak je predpokladaný príjem stabilný v čase a pozitívny a miera príjmu je ľahko predvídateľná.

6

Metóda diskontovaných peňažných tokov je založená na ich prognózach, ktoré sú následne diskontované v súvislosti s časovým predlžovaním, podľa samotnej diskontnej sadzby, ktorá vám umožňuje určiť súčasnú hodnotu budúceho príjmu.

7

Porovnávací prístup zahŕňa porovnanie hodnoteného podniku s podobnými podnikmi, ktoré sa predávajú na otvorenom trhu za iných rovnakých podmienok. Na uplatnenie tohto prístupu sú zdrojom informácií otvorené akciové trhy, akvizičný trh, ako aj predchádzajúce transakcie s aktívami v príslušnom podniku. Výhodou tohto prístupu je, že skutočná hodnota bude odrážať výsledky všetkých aktivít spoločnosti, ale transakčná cena je situácia na tomto trhu.

8

Nákladový prístup zvažuje ocenenie spoločnosti z hľadiska vzniknutých nákladov. Účtovná hodnota majetku nie je najčastejšie určením skutočnej trhovej hodnoty. Úlohou hodnotenia podniku je preto ich dôkladné prehodnotenie. Potom je potrebné od získaného ukazovateľa odpočítať súčasnú hodnotu záväzkov a získať tak odhadovanú hodnotu vlastného imania organizácie.

9

Po výbere metódy a vykonaní analýzy je potrebné výsledky koordinovať.

10

Je potrebné vypracovať správu o hodnotení podniku, ktorá vysvetlí dosiahnuté výsledky a tiež vysvetlí celý proces oceňovania podniku.

Odporúčaná