ostatné

Ako hodnotiť spoločnosť

Ako hodnotiť spoločnosť

Video: Hodnotenie IT projektov 2024, Júl

Video: Hodnotenie IT projektov 2024, Júl
Anonim

V niektorých prípadoch musí podnikateľ vyhodnotiť svoje podnikanie. Tento postup je potrebný, ak pripravujete spoločnosť na predaj, vyberiete objekt na zabezpečenie úveru, zbavíte sa niektorých aktív z dôvodu hrozby bankrotu atď. Na vyhodnotenie spoločnosti sa bude vyžadovať analýza jej činností a majetku.

Image

Budete potrebovať

  • - finančné dokumenty spoločnosti;

  • - informácie o aktívach podniku.

Návod na použitie

1

Vykonajte analýzu spoločnosti ako jedného komplexu nehnuteľností. Zohľadnite hmotný majetok, ktorý sa používa na podnikanie. Patria sem priemyselné a kancelárske priestory, pozemky, pracovné vybavenie, suroviny, hotové výrobky, priemyselné zariadenia.

2

Vykonajte samostatné posúdenie nehnuteľností vo vlastníctve spoločnosti. Táto kategória zahŕňa nielen budovy a stavebné konštrukcie, ale aj pozemky, trvalé výsadby a vodné útvary. Pri posudzovaní sa spravidla zohľadňuje nielen samotný majetok, ale aj všetko, čo s ním je neoddeliteľne spojené.

3

V odhadoch zvážte hodnotu hnuteľného majetku spoločnosti: mechanizmy a pracovné stroje, počítače, vozidlá vlastnené spoločnosťou na základe vlastníctva.

4

Pokračovať v oceňovaní nehmotného majetku podniku. Jedným z nich je obchodná reputácia vašej spoločnosti. Z právneho hľadiska sa toto aktívum dá pomerne ťažko identifikovať, preto sa zvyčajne hodnotí v spojení so značkami, symbolmi a inými znakmi, ktoré určitým spôsobom ovplyvňujú správanie spotrebiteľov. Pri hodnotení nehmotného majetku sa prihliada na umiestnenie podniku, jeho životnosť na trhu a stálosť klientely.

5

Analyzovať finančnú zložku majetku podniku. Typicky táto kategória zahŕňa cenné papiere držané spoločnosťou. Najcennejšie sú akcie, ktoré sú zahrnuté do kontrolného podielu. Ocenenie vychádza z aktuálnej ceny akcií prevládajúcej na trhu, pričom sa prihliada aj na predpoveď zmien hodnoty cenných papierov.

6

Ak má spoločnosť projekty, ktoré sa realizujú prostredníctvom investícií, zahrňte ich aj do hodnotenia. Uskutočniť analýzu stupňa uskutočniteľnosti a ziskovosti takýchto projektov podľa obchodného plánu a súčasných ukazovateľov.

7

Na základe výsledkov komplexného hodnotenia spoločnosti vypracovať záverečnú správu, ktorá ju rozdelí na samostatné pozície. Správa by mala obsahovať všetky hlavné parametre týkajúce sa ocenenia hmotného a nehmotného majetku spoločnosti. Takýto dokument okamžite poskytne predstavu o skutočnej hodnote podniku.

Odporúčaná