ostatné

Ako urobiť nedostatok tovaru

Ako urobiť nedostatok tovaru

Video: Socialistické malinovky a ich nedostatok (1966) 2024, Júl

Video: Socialistické malinovky a ich nedostatok (1966) 2024, Júl
Anonim

Nedostatok tovaru môže byť odhalený počas prepravy, skladovania v sklade alebo predaja na základe výsledkov jeho inventúry. Inventár hmotného majetku vykonáva komisia menovaná na príkaz vedúceho.

Image

Budete potrebovať

- zoznam položiek zásob.

Návod na použitie

1

Podľa výsledkov inventúry na základe inventarizačného zoznamu inventárnych hodnôt zostavte zhrnutie. Tento dokument musia podpísať členovia komisie. Vypočítajte celkové množstvo nedostatku. Určite prirodzenú stratu tovaru pomocou vzorca E = T x H / 100, kde: - T je hodnota predaného tovaru, - N je miera prirodzenej straty v%. Zoberte náklady na predaný tovar podľa účtovných údajov.

2

Odpíšte celú sumu nedostatkov zistených účtovaním: - debet účtu 94 „Straty a straty z poškodenia hodnôt“, Kredit účtu 41 „Tovar“. Odpočítajte pripísanie zostatku na účte 94 na ťarchu účtu 44 „Náklady na predaj“, ktorý sa počíta ako nedostatok v rámci bežných strát. Odškodnenie za schodok presahujúci mieru prírodných strát na náklady vinníkov, ak sú usadené, alebo ich zaúčtujú do iných výdavkov, - debet účtu 73.2 „Vyrovnanie s personálom za náhradu majetkovej ujmy“ (91.2 „Ostatné výdavky“), pripísanie na účet 94.

3

Prevezmite od vinníkov materiálne zodpovedné osoby vysvetľujúce poznámky týkajúce sa zisteného nedostatku tovaru. Pracovníci sa musia písomne ​​dohodnúť na skutočnosti, že existuje nedostatok a že mu bude odňatá výška materiálnej škody. Nariadiť odpočty zo mzdy vinníkov ako náhradu za materiálne škody spôsobené nedostatkom.

4

Zrážka mesačne, na základe príkazu vystaveného z mzdy vinníka, spôsobí majetkovú škodu, ak sa rovná jej priemernému zárobku. Môžete zadržať najviac 20% priemerného príjmu zamestnanca mesačne (článok 138 Zákonníka práce). Ak zamestnanec nesúhlasí so skutočnosťou, že nedostatok je, alebo ak jeho výška bola vyššia ako jeho priemerný zárobok, môže ho od neho získať len súdny príkaz.

Venujte pozornosť

So zamestnancami, ktorí používajú alebo opravujú položky zásob, sa musí uzavrieť dohoda o zodpovednosti (jednotlivá alebo kolektívna).

  • Porovnávacia tabuľka výsledkov inventúry. INV-19 forma
  • neúplnosť tovaru

Odporúčaná