ostatné

Ako určiť konkurencieschopnosť výrobkov

Ako určiť konkurencieschopnosť výrobkov

Video: Ako (ne)fungoval socializmus? 2024, Júl

Video: Ako (ne)fungoval socializmus? 2024, Júl
Anonim

Základným faktorom úspechu výrobku na trhu je jeho konkurencieschopnosť. Zahŕňa celý rad nákladových a spotrebiteľských charakteristík výrobku, ukazuje jeho výhodu oproti analógom konkurenčných firiem v širokej trhovej ponuke.

Image

Návod na použitie

1

Ak chcete určiť konkurencieschopnosť akéhokoľvek produktu, preštudujte si požiadavky kupujúcich v segmente trhu, v ktorom sa môže predávať. Pomocou sociologických a odborných metód vyhodnoťte dôležitosť každého kritéria, ktoré vedie spotrebiteľa pri kúpe tohto produktu.

2

Vyberte existujúcu vzorku trhu podobnú hodnotenému produktu. Malo by ísť o produkt, ktorý je v stálom dopyte blízky potrebám a požiadavkám spotrebiteľa. Porovnajte svoj produkt s ukážkovým produktom tromi spôsobmi, ktoré vám pomôžu určiť konkurencieschopnosť.

3

Posúdiť spotrebiteľské vlastnosti konkurenčného produktu. Za týmto účelom odpovedzte na niekoľko otázok. Ako úplne vyhovuje konkurenčný produkt potrebám spotrebiteľa? Má okrem hlavnej funkcie aj ďalšie funkcie (poskytuje ďalšie služby)? Analyzujte a vyhodnotte estetické, regulačné a ergonomické vlastnosti vzorky, jej slávu, imidž. Estetické parametre výrobku charakterizujú racionálnosť formy, informačnú expresivitu, stabilitu typu výrobku a dokonalosť jeho výrobného výkonu. Ergonómia ukazuje mieru pohodlia a pohodlia produktu pre človeka. Zohľadnite tiež regulačné parametre výrobku, ktoré odrážajú jeho vlastnosti, ktoré sú regulované zákonom, normami a záväznými normami.

4

Odhadnite ekonomické parametre konkurenčného produktu. Okrem uspokojenia konkrétnych potrieb zákazníka sa podobné produkty skutočne líšia v nákladoch na ich uspokojenie, t. cena.

5

Venujte pozornosť obchodným (organizačným) vlastnostiam vzorky. Môžu zahŕňať záruky a popredajný servis tovaru, systém zliav, dodacie a platobné podmienky (pôžičky, splátky).

6

Vyhodnoťte svoje výrobky na základe rovnakých kritérií. Potom porovnajte výsledky s údajmi konkurenta. Produkt, ktorý je v súlade s požiadavkami spotrebiteľa, bude konkurencieschopnejší. To znamená, že jeho výrobca bude na konkrétnom trhu robiť lepšie.

Odporúčaná