Obchodné riadenie

Ako ponúknuť 12

Ako ponúknuť 12

Video: 2015 Opel Astra ST 1.6 CDTI TEST Jazdenky - Dominiccars.sk 2024, Júl

Video: 2015 Opel Astra ST 1.6 CDTI TEST Jazdenky - Dominiccars.sk 2024, Júl
Anonim

Jedným z najznámejších obchodných dokladov je nákladný list. Bez tohto dokumentu nie je dokončený ani jeden predaj tovaru, ktorý dáva právo odrážať obchodnú operáciu v účtovníctve. Vyplnenie nákladného listu (je to tiež formulár TORG-12) nie je ťažké, ale každá chyba vás môže stáť vážne problémy s daňovými úradmi.

Image

Budete potrebovať

Formulár TORG-12, informácie o tovare, podrobnosti o protistranách, podrobnosti o konosamente.

Návod na použitie

1

Vyplňte nadpis formulára TORG-12 a doň vložte údaje uvedené v samotnom formulári, a to: meno, adresa, telefón, fax a bankové údaje odosielateľa, príjemcu, dodávateľa a platiteľa. Zvyčajne sa stáva, že odosielateľ a dodávateľ sú jedna osoba a príjemca a platiteľ sú tiež jedna osoba, ale iná. Kódy pre OKUD, OKPO a OKDP sú uvedené na boku.

2

V záhlaví je tiež povinné číslo a dátum konosamentu.

3

Najviac nákladnému listu vo forme TORG-12 musí byť tiež pridelené vlastné číslo a dátum.

4

Hlavnou časťou formulára TORG-12 je tabuľka rozdelená na dve časti (na hlavnú a zadnú), ktorá obsahuje informácie o tovare: názov, množstvo, hmotnosť, informácie o balení, cena bez DPH a DPH a niektoré ďalšie. Tovar je podpísaný pre každú položku osobitne. Celková suma sa najprv zaznamená na každej stránke tabuľky osobitne a potom na faktúre.

5

Okrem čísel v tabuľke sú jeho hlavné body na konci zadnej strany uvedené slovami. Sú to také položky, ako je počet riadkov (tj názvy tovarov) v tabuľke, celkový počet sedadiel, celková hmotnosť a celkové náklady. Ak konosament obsahuje prihlášky, ich množstvo je uvedené aj v tejto časti formulára.

6

Nakoniec povinnou súčasťou nákladného listu sú polohy a podpisy osôb, ktoré zásielku schválili a vykonali. Podpisy sú zapečatené pečaťou organizácie a ak osoba, ktorá prijíma tovar prostredníctvom splnomocnenca, nemá pečať s ním, do dokumentu sa namiesto tlačených informácií o plnomocenstve uvedie. Okrem podpisov musí TORG-12 nevyhnutne obsahovať aj ich prepis vo forme „prvých iniciálok, potom priezviska“ (na čom záleží!).

Venujte pozornosť

Akékoľvek podrobnosti formulára TORG-12 je prísne zakázané.

Prepravný list sa vyhotovuje v dvoch kópiách: pre odosielateľa a pre príjemcu tovaru.

Užitočné rady

Po prijatí nákladného listu od odosielateľa starostlivo skontrolujte správnosť jeho vyplnenia. Okamžite je ľahšie opraviť chyby, ako dokázať primeranosť nákladového účtovníctva a odpočtu DPH.

Oficiálna stránka "ConsultantPlus"

Odporúčaná