management

Ako určiť priemernú mieru rastu

Ako určiť priemernú mieru rastu

Video: Menová politika - ciele, nástroje, výkon 2024, Júl

Video: Menová politika - ciele, nástroje, výkon 2024, Júl
Anonim

Termín „miera rastu“ sa používa v priemysle, ekonomike a financiách. Toto je štatistická hodnota, ktorá vám umožní analyzovať dynamiku prebiehajúcich procesov, rýchlosť a intenzitu vývoja javu. Na stanovenie rýchlosti rastu je potrebné porovnať hodnoty získané v určitých intervaloch.

Image

Návod na použitie

1

Určite časové obdobie, za ktoré je potrebné vypočítať priemernú mieru rastu. Spravidla sa za také obdobie berie kalendárny rok alebo jeho násobok. To vám umožňuje eliminovať vplyv takého faktora, ako je sezónnosť, v dôsledku zmeny klimatických podmienok. V prípade, že sa obdobie štúdia rovná roku, je uvedená priemerná ročná miera rastu.

2

Tempo rastu je relatívny pojem. Charakterizuje zmenu ukazovateľov vo vzťahu k určitej počiatočnej hodnote. Pre priemernú ročnú mieru rastu bude táto počiatočná hodnota ukazovateľmi získanými 1. januára - začiatkom roka (Po). Rozhodnite sa, ktoré ukazovatele budete brať do úvahy, sú reťazové a základné. Reťazec charakterizuje intenzitu zmien ukazovateľov medzi dvoma susednými obdobiami alebo dátumami. Základná línia ukazuje zmeny v každom období v porovnaní s východiskovou hodnotou, pre ktorú sa zvyčajne počíta s pôvodnou hodnotou.

3

Určite absolútne hodnoty tých ukazovateľov, pre ktoré potrebujete vypočítať priemernú mieru rastu. V tomto prípade, ak je obdobie štúdia rok, stanovte 12 hodnôt získaných k poslednému dátumu každého mesiaca (Pi).

4

Určite absolútnu mieru rastu pre každý mesiac (APi). Ak používate základné ukazovatele, potom APi = Po - Pi. Na určenie priemerného ročného rastu pridajte všetkých 12 mesačných hodnôt tempa rastu a vydeľte sumu 12. Bude to priemerný rast ukazovateľov (P) za rok.

5

Priemerná základná miera rastu (Kb) za rok sa rovná Kb = P / Po, tento ukazovateľ vyjadrte v percentách a určíte priemernú mieru rastu za požadované obdobie (TRsg): TRsg = Kb * 100%.

Užitočné rady

Miera rastu - percentuálny ukazovateľ dynamických zmien. Ak sú tieto zmeny vyjadrené jednoduchým pomerom, potom sa kvocient nazýva rastový koeficient.

Odporúčaná