Obchodné riadenie

Ako určiť dobu návratnosti kapitálových nákladov

Obsah:

Ako určiť dobu návratnosti kapitálových nákladov

Video: Amory Lovins: A 40-year plan for energy 2024, Júl

Video: Amory Lovins: A 40-year plan for energy 2024, Júl
Anonim

Návratnosť je jedným z ukazovateľov odrážajúcich efektívnosť hospodárskej činnosti spoločnosti. Charakterizuje, ako dobre a úspešne sa využívajú kapitálové investície.

Image

Podstata doby návratnosti kapitálových investícií

V ekonomickej analýze existujú rôzne prístupy k určeniu doby návratnosti. Tento ukazovateľ sa používa ako súčasť porovnávacej analýzy pri určovaní najziskovejšej investičnej možnosti. Je potrebné poznamenať, že sa používa iba v komplexnej analýze, nie je úplne pravda, že sa doba návratnosti považuje za hlavný parameter efektívnosti. Ako prioritu je možné určiť dobu návratnosti, iba ak je spoločnosť zameraná na rýchlu návratnosť investícií.

Na druhej strane, ceteris paribus sa uprednostňujú tie projekty, ktoré majú najkratšiu dobu návratnosti.

Pri realizácii projektu o vypožičaných prostriedkoch je dôležité, aby doba návratnosti bola kratšia ako doba použitia externých pôžičiek.

Ukazovateľ je prioritou v prípade, že hlavnou vecou pre investora je najrýchlejšia návratnosť investícií, napríklad výber spôsobov finančného ozdravenia podnikov v konkurze.

Obdobím návratnosti sa rozumie obdobie, počas ktorého sa uhrádzajú kapitálové náklady. To sa dosahuje generovaním dodatočných príjmov (napríklad pri zavádzaní efektívnejších zariadení) alebo úsporami (napríklad pri zavádzaní energeticky účinných výrobných liniek). Ak hovoríme o krajine, potom je kompenzácia spôsobená zvýšením národného príjmu.

V praxi je doba návratnosti doba, počas ktorej sa zisk spoločnosti zabezpečený kapitálovými investíciami rovná výške investícií. Môže to byť rôzne - mesiac, rok atď. Hlavná vec je, že doba návratnosti nepresahuje štandardné hodnoty. Líšia sa v závislosti od konkrétneho projektu a zamerania odvetvia. Napríklad pre modernizáciu zariadení v podniku je normatívne obdobie jedno, a počas výstavby diaľnice ďalšie.

Pri výpočte doby návratnosti by sa malo zohľadniť časové oneskorenie medzi kapitálovými investíciami a ich účinkom, ako aj zmeny cien a ďalších faktorov (inflačné procesy, rastúce náklady na energetické zdroje atď.). Podľa tohto prístupu je doba návratnosti doba, počas ktorej sa pri uvažovanej diskontnej sadzbe vyrovnajú kladné peňažné toky (diskontované príjmy) a záporné (diskontované investície).

Odporúčaná