management

Ako vypočítať čisté aktíva podniku

Ako vypočítať čisté aktíva podniku

Video: ROA discussion 2 | Stocks and bonds | Finance & Capital Markets | Khan Academy 2024, Júl

Video: ROA discussion 2 | Stocks and bonds | Finance & Capital Markets | Khan Academy 2024, Júl
Anonim

Čisté aktíva podniku sú ukazovateľom jeho stability a schopnosti reagovať na existujúce záväzky. Nie je ťažké vypočítať čisté aktíva podniku, je dôležité mať k dispozícii iba súvahové údaje a správne klasifikovať ich.

Image

Budete potrebovať

súvaha spoločnosti alebo iná forma vykazovania, ktorá odráža všetky finančné ukazovatele organizácie, kalkulačka, pero, zápisník

Návod na použitie

1

Vypočítajte množstvo aktív. Za týmto účelom pridajte dlhodobý a krátkodobý majetok, kapitál a rezervy. Nasledujúce ukazovatele sa nezahŕňajú do hodnoty aktív - hodnota akcií organizácie odkúpených od akcionárov, dlhy všetkých zakladateľov za povinné príspevky do schváleného kapitálu. Napríklad organizácia má zostatkovú hodnotu fixných aktív rovnú 1, 5, dlhodobé investície - 0, 5, akcie - 0, 1, pohľadávky - 0, 6, dlhy zakladateľov - 0, 3, hotovosť - 0, 7 milióna rubľov. Potom je výška majetku 1, 7 milióna rubľov.

2

Vypočítajte výšku záväzkov. Za týmto účelom sa sčítajú dlhodobé a krátkodobé záväzky, pričom sa berú do úvahy pôžičky, dlh do rozpočtu, pôžičky a iné záväzky. Nasledujúce ukazovatele sa nezúčastňujú na výpočte výšky pasív - výnosov budúcich období, ako aj výšky kapitálu a rezerv. Predpokladajme, že X má dlhodobé pôžičky vo výške 0, 8, pôžičky - 0, 3, dlh do rozpočtu - 0, 1, autorizovaný kapitál - 0, 1 milióna rubľov. Potom výška záväzkov je 1, 1 milióna rubľov

3

Vypočítajte čisté aktíva podniku. Odčítať celkovú sumu záväzkov od výšky aktív. V našom príklade sa čisté aktíva rovnajú 0, 6 milióna rubľov. Toto číslo by sa malo odraziť vo forme číslo tri „O zmenách kapitálu“, keď sa porovnáva s rovnakým ukazovateľom za predchádzajúci štvrťrok alebo rok, čo umožňuje sledovať dynamiku zlepšovania finančnej situácie organizácie.

4

Urobte záver o všeobecnej finančnej situácii na základe množstva dostupných čistých aktív. V tomto príklade má spoločnosť „X“ kladné, aj keď malé množstvo čistých aktív, čo znamená, že sa vyznačuje stabilnou finančnou situáciou.

Venujte pozornosť

Čisté aktíva podniku by sa mali počítať na konci každého štvrťroka a na konci roka.

  • Vypočítame čisté aktíva
  • ako vypočítať čisté aktíva

Odporúčaná