management

Ako vypočítať dobu návratnosti projektu

Ako vypočítať dobu návratnosti projektu

Video: #4 Jak spočítat výnosnost a návratnost investičního bytu? PRVOTNÍ ANALÝZA INVESTIČNÍ NEMOVITOSTI 2024, Júl

Video: #4 Jak spočítat výnosnost a návratnost investičního bytu? PRVOTNÍ ANALÝZA INVESTIČNÍ NEMOVITOSTI 2024, Júl
Anonim

Pre úspešnú implementáciu ich vlastného podnikania je dôležitým bodom kompetentné plánovanie, ktoré vyžaduje povinný výpočet doby návratnosti projektu. Tento ukazovateľ je potrebný pri písaní podnikateľského plánu a hľadaní investorov, pretože ich zaujíma predovšetkým táto položka. Ako vypočítať dobu návratnosti projektu?

Image

Budete potrebovať

kalkulačka, výška investície, variabilné a fixné náklady, plánovaný zisk, zápisník a pero

Návod na použitie

1

Vypočítajte požadovanú výšku investície. Obdobie návratnosti projektu je časové obdobie, počas ktorého bude čistý zisk z investičného projektu schopný úplne pokryť celý objem investícií do projektu. Tento ukazovateľ sa označuje ako „S inv.“

2

Vypočítajte variabilné a fixné náklady. Konštantné náklady zahŕňajú tie, ktoré nemenia svoj význam, tj plat zamestnancov (plat), prenájom priestorov atď. Premenné zahŕňajú, naopak, také náklady, ktorých výška závisí od vonkajších faktorov - odmeny zamestnancov, náklady na elektrinu a podobne. Tieto ukazovatele sa označujú ako „publikácia S. post.“ A „S per. Vydanie“.

3

Určite výšku plánovaných príjmov. Pri tomto ukazovateli rozsah činnosti, sezónnosť a ďalšie faktory. Tento ukazovateľ sa zvyčajne označuje ako „S vyr.“

4

Vypočítajte čistý zisk z projektu. Použite nasledujúci vzorec.

S ol = S vyr- (S post. Ed. + S per. Ed.)

Malo by sa pamätať na to, že ukazovatele na rôzne roky nebudú rovnaké. Ak sa podnik úspešne rozvíja, zvyšujú sa náklady (vyžaduje viac priestoru, viac personálu atď.), Ale výnosy a teda aj zisk nestoja.

5

Nájdite bod zlomu. Toto je okamih, keď sa všetky peniaze investované do projektu vyplatia. Je to čas, ktorý bude obdobím návratnosti projektu, to znamená, keď sa vrátia všetky investície do projektu. Na výpočet tohto ukazovateľa je potrebné použiť nasledujúci vzorec

S inv - S ol

Ak je odpoveď nulová, projekt sa bude považovať za úplne vyplatený. Ak je projekt rozsiahly, potom v roku nedosiahne bod zlomu, preto by sa ukazovatele mali počítať okamžite na niekoľko rokov.

6

Pri vypracúvaní podnikateľského plánu projektu by sa malo pamätať na to, že doba návratnosti projektu sa nevypočítava oddelene od iných ukazovateľov. Je vždy spojená s mierou reálnej hodnoty as internou mierou návratnosti (IRR).

Odporúčaná