management

Ako vykonávať prieskum trhu

Ako vykonávať prieskum trhu

Video: #21 PODCAST: Prieskum trhu - ako nám dáta pomôžu priblížiť sa k zákazníkovi 2024, Júl

Video: #21 PODCAST: Prieskum trhu - ako nám dáta pomôžu priblížiť sa k zákazníkovi 2024, Júl
Anonim

Vykonávanie prieskumu trhu je dôležité pre každého začínajúceho podnikateľa. Rýchly rast spoločnosti v prvej etape jej rozvoja súvisí so správnym hodnotením situácie na trhu, predpovedaním jeho vývojových trendov, výpočtom pravdepodobného objemu predaja a analýzou činností konkurentov. Pre jasnejší obraz o tom, kto bude kupovať váš produkt alebo službu, je potrebná komplexná analýza trhu.

Image

Návod na použitie

1

Vypracovať koncepciu výskumu: definovať ciele, stanoviť ciele, vyvinúť systém ukazovateľov výkonnosti.

2

Začnite určením vašej aktuálnej pozície na trhu. Zvážte možnosti výberu času na podporu trhu, umiestnenia podniku v oblasti, konkrétnych podmienok pre nákup alebo prenájom priestorov. Pri analýze vezmite do úvahy rozmery miestnosti, navrhované vybavenie a vybavenie. Možno, že spoločnosť bude potrebovať skladovacie zariadenia, obliekanie okien atď.

3

Analyzujte sortiment tovaru v skladoch vašej spoločnosti v čase otvorenia, pochopte možnosť ďalšieho rozširovania zásob a sortimentu.

4

Vyhodnoťte konkurenčné vzťahy, ktoré musíte vziať do úvahy. Aká silná je konkurencia vo vami zvolenej oblasti činnosti? Aká je stratégia ich propagácie na trhu? Je možná spolupráca s konkurenciou?

5

Zhromaždite informácie o potenciálnych spotrebiteľoch vašich výrobkov. Metódy získavania primárnych informácií o spotrebiteľoch zahŕňajú pozorovanie, experiment, osobnú komunikáciu, pohovory (prieskumy). Zhromažďovaním primárnych informácií môžete identifikovať konkrétnu skupinu zákazníkov, pre ktorých sú tovary a služby vašej spoločnosti určené. Rozdeľte zákazníkov do skupín, určujte potreby každej skupiny a ako ich uspokojiť.

6

Identifikujte faktory, ktoré ovplyvňujú zvýšenie alebo zníženie kúpnej sily hlavných skupín zákazníkov, pomôže vám to opísať ich správanie a predpovedať predaj výrobkov.

7

Zvážte faktory životného prostredia: ekonomické, politické, kultúrne atď. Môžu zmeniť súčasný stav trhu v nasledujúcich dvoch až troch rokoch, čo je veľmi dôležité pre začatie podnikania.

8

Analyzovať možné spôsoby propagácie produktu na trhu, distribučné kanály, spôsoby, ako ho stimulovať, stratégie vedenia reklamnej kampane.

9

Skombinujte výsledky analýzy vo forme analytickej správy. V prípade potreby zadajte údaje o analýze trhu do obchodného plánu budúceho podniku - umožní vám to vyhodnotiť riziká na začiatku podnikania a načrtnúť spôsoby, ako ich znížiť.

  • Ako vykonávať prieskum trhu pre malé podniky
  • ako vykonať analýzu trhu

Odporúčaná