Obchodná komunikácia a etika

Ako usporiadať stretnutie akcionárov

Ako usporiadať stretnutie akcionárov

Video: Informačná vojna 28.1.2020 2024, Júl

Video: Informačná vojna 28.1.2020 2024, Júl
Anonim

Akciová spoločnosť je povinná konať valné zhromaždenie akcionárov ročne. Riadne valné zhromaždenie sa koná v lehote stanovenej v zakladacej listine spoločnosti, najskôr však dva mesiace po skončení finančného roka a najneskôr šesť mesiacov. Správna príprava a usporiadanie zhromaždenia akcionárov je jednou z najťažších udalostí v živote akciovej spoločnosti.

Image

Budete potrebovať

Federálny zákon o akciových spoločnostiach

Návod na použitie

1

Ak nemáte skúsenosti s prípravou stretnutia akcionárov, je nepravdepodobné, že sa skôr či neskôr vyhnete určitým nepríjemným prekvapeniam. Aké významné body môžu zatieniť život organizátora a vodcu spoločnosti? Po prvé, negramotná organizácia stretnutia akcionárov môže viesť k tomu, že akcionári podajú žaloby za porušenie postupu pre uskutočnenie tejto akcie.

2

Nesprávna príprava dokumentov vedie k tzv. Zlyhaniu rozhodnutia. Jedným z najhorších dôsledkov negramotných prípravných prác a zlyhaní organizácie je prevzatie podniku.

3

Je potrebné pripomenúť, že na valnom zhromaždení akcionárov spoločnosti sa riešia mimoriadne dôležité otázky jej činnosti, napríklad voľba predstavenstva a dozornej rady, voľba výboru pre audit, schválenie audítora. Valné zhromaždenie je teda najvyšším riadiacim orgánom akciovej spoločnosti.

4

Každý akcionár má právo zúčastniť sa na takomto stretnutí s právom hlasovať o všetkých záležitostiach v rámci svojej právomoci. Špecifický rámec spôsobilosti valného zhromaždenia akcionárov je stanovený a obmedzený spolkovým zákonom o akciových spoločnostiach.

5

Pri príprave výročného stretnutia akcionárov by sa osobitná pozornosť mala venovať schvaľovaniu výročných správ spoločnosti, finančných výkazov, najmä výkazov ziskov a strát. Možno jedným z hlavných bodov, ktoré sú pre každého akcionára dôležité, je otázka rozdelenia ziskov vrátane výplaty dividend za finančný rok.

6

Tieto valné zhromaždenia, ktoré sa konajú osobitne a bez ohľadu na ročné zasadnutia, sa považujú za mimoriadne.

7

Osobitosti prípravy a konania tak zásadnej udalosti, ako je valné zhromaždenie akciovej spoločnosti, závisia od mnohých faktorov vrátane počtu akcionárov a ich kvalitatívneho rozdelenia. Pre úplnú istotu, že sa stretnutie bude konať na vysokej úrovni av úplnom súlade s formálnymi postupmi, by sa vedúci spoločnosti mal obrátiť na profesionálnych právnikov. Advokátska kancelária pomôže pripraviť balík dokumentov, pomôže vypracovať zápisnicu zo zasadnutia predstavenstva o zvolaní zasadnutia, výpisy z registra akcionárov a ďalšie obchodné doklady, bez ktorých môže byť zasadnutie zrušené.

Užitočné rady

Ďalší zdroj:

Federálny zákon z 26. decembra 1995 č. 208-FZ "Akciové spoločnosti"

Príprava a konanie valných zhromaždení akcionárov

Odporúčaná