rozpočtovanie

Ako vypočítať hotovostný limit v roku 2017

Ako vypočítať hotovostný limit v roku 2017

Video: How to stop screwing yourself over | Mel Robbins | TEDxSF 2024, Júl

Video: How to stop screwing yourself over | Mel Robbins | TEDxSF 2024, Júl
Anonim

Limit pokladne je maximálna výška hotovosti, ktorú môže organizácia nechať vo svojej pokladni na konci pracovného dňa. Zostatok v hotovosti sa stanovuje raz ročne na základe výpočtu spoločnosti a je schválený bankou, ktorá spoločnosti slúži. Túto otázku upravuje nariadenie centrálnej banky Ruskej federácie z 5. januára 1998. Č. 14-P „O pravidlách organizácie peňažného obehu na území Ruskej federácie.“

Image

Budete potrebovať

  • všímavosť;

  • gramotnosť;

  • znalosť receptúr.

Návod na použitie

1

Vezmite prázdny formulár č. 0408020 v 2 kópiách. Je určený na zadávanie údajov o výpočte limitu zostatku v pokladni a vydaní povolenia na výdavky v hotovosti z výnosov získaných v pokladni spoločnosti. Zadajte názov spoločnosti, číslo bežného účtu a názov banky, ktorej chcete vykonať výpočet.

2

Vyplňte všetky sumy v tisícoch rubľov. V poli „Výnosy z hotovosti za posledné 3 mesiace“ uveďte skutočné príjmy z hotovosti za stanovené obdobie. Ak došlo k výrazným zmenám vo výnosoch, uveďte údaje za posledný mesiac. V prípade podnikov, ktoré práve začínajú pracovať s registračnou pokladňou, uveďte očakávanú sumu na nasledujúci mesiac. Ak pokladníkovi nie je hotovosť, položte pomlčku.

3

Vydeľte celkovú sumu výnosov podľa počtu pracovných dní v fakturačnom období. Do poľa „Priemerný denný príjem“ zadajte prijaté číslo. Vydeľte sumu priemerného denného príjmu počtom pracovných hodín za deň. Zadajte výsledok do poľa „Priemerný hodinový príjem“.

4

Vypočítajte skutočnú sumu hotovostných výdavkov z pokladne spoločnosti za posledné 3 mesiace. Upozorňujeme, že výpočet nezahŕňa výšku platov a sociálnych dávok. Podobne ako v odseku 1, s výraznými zmenami v objeme, uveďte údaje za posledný mesiac a za novozaložené spoločnosti - plánovanú sumu. Vypočítajte a vyplňte priemernú dennú spotrebu.

5

Uveďte dátumy, v ktorých plánujete výnosy (denne, nasledujúci deň, raz za pár dní). Lehota musí byť odôvodnená, preto sa vyplnia polia „Pracovné hodiny“ a „Čas na doručenie príjmov“. Ak spoločnosť pôsobí pred 18:00 alebo 19:00, konečný termín sa zvyčajne stanovuje každý deň. Ak organizácia pracuje neskoro a banka nemá večernú pokladňu alebo službu večerného inkasovania, konečný termín je nastavený na „nasledujúci deň“. Pre organizácie, ktoré sa nachádzajú ďaleko od bánk (napríklad v obciach), je konečný termín stanovený na „1krát za __ dní“ a zostatok v hotovosti sa rovná niekoľkým priemerným denným príjmom.

6

Primeraná výška limitu je rozdiel medzi priemerným denným príjmom a výdavkom. Na základe výpočtov vyplňte pole „Požadovaná limitná suma“. Môžete dať sumu o niečo väčšiu, ako sa odhaduje, zvyčajne banky súhlasia s malou maržou. Ak neexistujú žiadne príjmy, stanoví sa suma rovnajúca sa priemernému dennému nákladu.

7

Tento formulár tiež poskytuje pole na účely, na ktoré je povolené utrácať hotovostné príjmy z pokladne podniku. Vyplňte ju na základe skutočných potrieb vydávania hotovosti z pokladnice.

8

Podpíšte obe kópie výpočtu vedúcemu podniku a hlavnému účtovníkovi a vezmite ho do banky na schválenie. Banka uvedie svoj „verdikt“ v poli „Rozhodnutie o zriadení banky“, kde stanoví pevne stanovenú výšku limitu hotovostného zostatku a povolené účely čerpania výnosov. Ak spoločnosť spolupracuje s viacerými bankami, výpočet je možné schváliť v ktorejkoľvek z nich a potom zaslať oznámenie o stanovenom limite ostatným bankám.

  • Ako vypočítať hotovostný limit
  • výpočet limitu

Odporúčaná