rozpočtovanie

Ako vypočítať maloobchodnú cenu

Ako vypočítať maloobchodnú cenu

Video: Excel - Vzorce - Ako správne vypočítať DPH 2024, Júl

Video: Excel - Vzorce - Ako správne vypočítať DPH 2024, Júl
Anonim

Maloobchodná cena je cena, za ktorú sa výrobok predáva v maloobchode pre verejnosť a niektoré organizácie. Správne vypočítané ceny sú podmienkou ziskovosti obchodných spoločností. Výpočet maloobchodnej ceny je celkom jednoduchý.

Image

Návod na použitie

1

Maloobchodná cena závisí od ponuky a dopytu. Vypočíta sa z veľkoobchodnej ceny. To je cena, za ktorú maloobchodníci nakupujú tovar vo veľkoobchodných predajniach alebo od výrobcov. K pôvodnej veľkoobchodnej cene musíte pridať obchodné rozpätie. Vypočítava sa so zreteľom na náklady na mzdy zamestnancov, dopravu a balenie tovaru a ďalšie náklady. To tiež zvyšuje plánovaný zisk.

2

Maloobchodná cena môže zahŕňať rôzne dane a spotrebné dane z tovaru podliehajúceho spotrebnej dani. Ak je tovar na sklade, predajná cena je založená na predajnej cene. Rovná sa hodnote veľkoobchodnej ceny zvýšenej o percento tovaru podliehajúceho spotrebnej dani.

3

Veľkosť prirážok predajcov a maloobchodníkov sa stanovuje nezávisle, pri zohľadnení trhových podmienok. Výnimkou sú lieky a zdravotnícke pomôcky.

4

Kvóty na obchodovanie podliehajú regulácii. Rozpätia sú regulované pre detskú výživu, pre výrobky zariadení verejného stravovania slúžiacich vzdelávacím inštitúciám, pre určitý tovar určený na predaj na Ďalekom severe a na ekvivalentných územiach.

5

V podmienkach trhu maloobchodné ceny niekedy závisia nielen od veľkoobchodných cien, nákladov na implementáciu, ale aj od iných faktorov. Najskôr zo solventnosti kupujúcich, z dopytu po tovare (sezónny dopyt), z užitočnosti tovaru. To všetko sa musí zohľadniť pri stanovovaní maloobchodnej ceny.

6

Existujú rôzne maloobchodné ceny. Napríklad provízie. Určujú sa na základe dohody s vlastníkom tovaru a pri zohľadnení dopytu potenciálnych spotrebiteľov. Aukčné ceny sú založené na maximálnom dopyte. Nikdy by však nemali klesnúť pod pôvodnú cenu, ktorú stanovil predajca tovaru alebo osobitná hodnotiaca komisia. Rôzne maloobchodné ceny sú trhové ceny, za ktoré poľnohospodári predávajú svoje výrobky.

Odporúčaná