rozpočtovanie

Ako vypočítať náklady na tovar

Ako vypočítať náklady na tovar

Video: Videoinštrukcie KA229 - Rozpočtové kategórie, finančné pravidlá a podporné dokumenty 2024, Júl

Video: Videoinštrukcie KA229 - Rozpočtové kategórie, finančné pravidlá a podporné dokumenty 2024, Júl
Anonim

Výpočet výrobných nákladov je povinný krok v analýze činností ktoréhokoľvek podniku. Na základe týchto výpočtov sa vyvodzujú závery o efektívnosti výrobného procesu, o úrovni nákladov, o počte fixných a variabilných nákladov.

Image

Budete potrebovať

  • kalkulačka

  • zápisník a pero

  • úplný zoznam nákladov podniku so stanovenou výškou nákladov

  • správa o činnostiach podniku s uvedením počtu vyrobených výrobkov

Návod na použitie

1

Vypočítajte variabilné náklady podniku, ktoré závisia od objemu výroby a počítajú sa ako súčet všetkých nákladov rôznej povahy (mzdy pracovníkov, ktoré závisia od objemu predaných výrobkov, nákladov na materiály, komponenty, elektrinu). Variabilné náklady by sa mali počítať na jednotku výstupu, takže súčet všetkých nákladov rôznej povahy by sa mal vydeliť objemom výroby. Nechajte spoločnosť vyrábať náhradné diely pre automobily. Náklady na materiál budú predstavovať 5, 1 milióna rubľov, plat pracovníkov - 10, 6 milióna rubľov, náklady na elektrinu - 0, 3 milióna rubľov. Počas vykazovaného obdobia spoločnosť vyrobila 3 500 miliónov náhradných dielov. Potom sa variabilné náklady rovnajú:

VC = (5, 1 + 10, 6 + 0, 3) / 3500 = 4500 rubľov na jednotku výstupu.

2

Vypočítajte fixné náklady podniku, ktoré nezávisia od konečného ukazovateľa objemu výroby a sú splatné bez zlyhania. Fixné náklady teda zahŕňajú platy riadiacich pracovníkov, náklady na dopravu, záväzky, vyrovnania s dodávateľmi a daňový úrad. Na výpočet nákladovej ceny je potrebné vyjadriť stále náklady v jednotke výroby. Za týmto účelom musí byť suma všetkých fixných nákladov vydelená objemom produkcie.Nechajte spoločnosť mať plat zamestnancov 6, 9 milióna rubľov, splatné - 7, 8 milióna rubľov, dane a iné platby - 1, 3 milióna rubľov. Potom sa fixné náklady rovnajú:

FC = (7, 8 + 6, 9 + 1, 3) / 3500 = 4571 rubľov.

3

Vypočítajte výrobné náklady rovnajúce sa súčtu nákladov konštantnej povahy a nákladov variabilnej povahy (v jednotkách výroby). Potom sa výrobné náklady vyjadria takto:

SS = 4500 + 4571 = 9071 rubľov.

Užitočné rady

Kalkulácia je veľmi zložitý a zdĺhavý proces, ktorého hlavnou úlohou je správne zoradiť všetky náklady podniku.

  • Výpočet výrobných nákladov
  • ako určiť náklady na tovar

Odporúčaná