Obchodné riadenie

Ako vypočítať dobu návratnosti vybavenia

Ako vypočítať dobu návratnosti vybavenia

Video: Jak předpis záloh ovlivní výpočet návratnosti investice do nemovitosti 2024, Júl

Video: Jak předpis záloh ovlivní výpočet návratnosti investice do nemovitosti 2024, Júl
Anonim

Doba návratnosti vybavenia je ekonomický ukazovateľ, ktorý sa musí počítať pri analýze a plánovaní hospodárskej činnosti. Charakterizuje čas, za ktorý sa peniaze vynaložené na získanie iného výrobného prostriedku vrátia v plnej výške prostredníctvom použitia jednotky.

Image

Návod na použitie

1

Najskôr určte sumu, ktorú je spoločnosť ochotná prideliť na nákup nového zariadenia. Priamo zahŕňajú obstarávacie náklady, ako aj náklady spojené s inštaláciou a uvedením do prevádzky. Napríklad, ak plánujete získať ďalší dopravník, ktorý vám umožní prerozdeliť náklad, potom v parametri „Kapitálové investície“ vypočítajte cenu zariadenia, množstvo dodávky, náklady na inštaláciu a uvedenie do prevádzky. Ak však všetky prípravné opatrenia uskutočnil zamestnanec spoločnosti na plný úväzok, a preto sa organizácii podarilo vyhnúť dodatočným nákladom, k nákupným nákladom sa už nemusí pridávať nič.

2

Vypočítajte výšku hrubého príjmu z používania zariadení. Napríklad, ak sa v novej rúre pečie 500 bochníkov chleba mesačne a predáva sa za cenu 20 r za jednotku tovaru a náklady na suroviny za jeden bochník budú 5 r, potom hrubý zisk bude 7500 r (7500 = (20 r - 5) p) * 500). Zároveň sa nezohľadňujú náklady na údržbu mzdového fondu, ale ak sú na údržbu zariadení najatí ďalší pracovníci, musia sa zohľadniť platby novoprijatým zamestnancom. Odpočty na dani by sa nemali ignorovať - ​​v každom prípade budú závisieť od celkovej výšky príjmu. Hrubý príjem je teda rozdiel medzi predajnou cenou a výrobnými nákladmi, v obchode súčet prémií.

3

Zistené ukazovatele sa nahradia vzorcom: T = K / VD, kde T je doba návratnosti; K - kapitálové investície; VD - hrubý príjem Pri výpočte doby návratnosti môžete mať akýkoľvek časový interval. Ak vyberiete štvrtinu, suma hrubého príjmu sa tiež vezme z výpočtu za 3 kalendárne mesiace.

4

Namiesto ukazovateľa ziskovosti môžete nahradiť množstvo úspor, ktoré sa dosiahnu po zavedení ďalšej jednotky vybavenia, pretože podľa všeobecnej múdrosti „Uložené - to znamená zarobené“.

Odporúčaná