ostatné

Ako uskutočniť vrátenie platby dodávateľovi

Ako uskutočniť vrátenie platby dodávateľovi

Video: Ako vykonať vrátenie peňazí na vašom platobnom termináli 2024, Júl

Video: Ako vykonať vrátenie peňazí na vašom platobnom termináli 2024, Júl
Anonim

V obchodných a priemyselných podnikoch existujú situácie, keď musíte vrátiť tovar späť dodávateľovi. Schéma návratu je iná, pretože všetko závisí od dôvodu, konfigurácie a ďalších faktorov. Postup pre takéto postupy a ich premietnutie do účtovníctva a daňového účtovníctva má svoje vlastné charakteristiky

Image

Návod na použitie

1

Podľa Občianskeho zákonníka má kupujúci právo vrátiť chybný tovar dodávateľovi a na oplátku môže požiadať o nový tovar alebo vypovedať kúpnu zmluvu.

2

Je potrebné poznamenať, že pri príchode výrobkov nie je možné okamžite zistiť zlú kvalitu, napríklad ak ide o drevospracujúci stroj. Počas počiatočnej inšpekcie neboli zistené žiadne chyby a počas práce si pracovníci všimli, že zanecháva jazvy. V takom prípade musí dodávateľ tovar prevziať späť.

3

Ak sa zistia nedostatky, účtovník musí vyhotoviť nákladný list na prepravu výrobkov a zároveň vykonať nápis „vrátenie tovaru“, aby nedošlo k zámene v budúcnosti.

4

Ak sa počas jeho prijatia objavil nekvalitný výrobok, je akt vydaný. Tento dokument by mala vypracovať komisia, ktorá pozostáva zo zodpovedných osôb kupujúceho a podľa možnosti dodávateľa. Zákon je vypracovaný vo forme č. TORG-2.

5

Tento dokument sa nemusí pripraviť v prípade, keď dodávateľ a kupujúci vykonávajú operáciu „spätná implementácia“.

6

Malo by sa tiež pamätať na to, že kupujúci by nemal v žiadnom prípade robiť opravy sprievodných dokladov samostatne, môže to urobiť iba dodávateľ, a to ten, ktorý tieto dokumenty podpísal.

7

Ako odrážať daňové priznanie pri výpočte DPH. Daňové úrady nemôžu na túto otázku dať presnú odpoveď, niektorí účtovníci uvedú výšku DPH v oddiele 2.1 na riadku 310. Vrátená suma DPH by sa mala odraziť v predajnej knihe.

8

Pri vrátení tovaru dodávateľovi by mal účtovník túto skutočnosť zohľadniť so záznamami: D76 „Zúčtovanie s rôznymi dlžníkmi a veriteľmi“ podúčet 2 „Zúčtovanie pohľadávok“ K41 „Tovar“ - dodávateľom boli odoslané výrobky nízkej kvality; D76 podúčet 2 K70 „Zúčtovanie so zamestnancami za odplatu“ - odráža náklady spojené s vrátením výrobkov nízkej kvality; podúčet D76 2 K68 „Výpočty daní a poplatkov“ - DPH sa vracia pri vrátení výrobkov dodávateľovi.

Úvahy o vrátení tovaru od kupujúceho

Odporúčaná