rozpočtovanie

Ako účtovať licenčné náklady

Ako účtovať licenčné náklady

Video: 17. Účtovníctvo - Účtovanie nákladov 2024, Júl

Video: 17. Účtovníctvo - Účtovanie nákladov 2024, Júl
Anonim

Licencovanie určitých druhov činností je formou štátnej kontroly nad organizáciou. Po získaní licencie vzniknú podniku alebo spoločnosti určité výdavky, ktoré sa musia správne a včas prejaviť v účtovníctve a daňovom účtovníctve.

Image

Návod na použitie

1

Náklady na získanie licencie sa zaznamenávajú na účte 97 ako náklady budúcich období, odpisujú sa na nákladové účty počas doby platnosti licencie rovnakým dielom. Zisk sa znižuje o sumu nákladov na získanie licencie. Tieto sumy sa odpisujú do nákladov ako súčasť nákladov na rovnaké akcie.

2

Po získaní povolenia na podnikanie odpisujte jeho náklady nasledovne: na ťarchu účtu 68 a na účet 51 - platba štátnej dane; debet 97, kredit 68 - odrážajú odložené výdavky vo výške zaplateného poplatku; debet 20 kredit 97 - mesačný podiel výdavkov na nákladoch vykazovaného obdobia (výška štátnej povinnosti vydelená počtom mesiacov, počas ktorých je licencia platná).

3

Podľa článku 272 ods. 7 daňového poriadku Ruskej federácie je dátum, keď sa zaplatia výdavky na zaplatenie poplatku (zaplatená štátna daň patrí do tejto kategórie), dátum, keď sa účtujú. tj pre daňové účtovníctvo sa licenčný poplatok berie do úvahy súčasne, t.j. bez rozdelenia na proporcionálne časti podľa svojej platnosti. V daňovom účtovníctve sa platba za licenciu nevzťahuje na odložené výdavky.

4

V niektorých prípadoch sa vyskytne dočasný rozdiel, pretože v účtovníctve sa výdavky vykazujú počas celej doby platnosti licencie a pri daniach sa odpisujú v plnej výške. V takom prípade musíte zadať nasledujúce údaje: debet 68 kredit 77 - odložený daňový záväzok; debet 77 kredit 68 - mesačne počas doby platnosti licencie suma odložených daňových záväzkov.

Užitočné rady

Ak existujú ďalšie náklady na získanie preukazu (školenie zamestnancov, platba za konzultantov atď.), Zvážte ich v súlade s článkom 15 ods. 1 čl. 264 daňového poriadku.

Odporúčaná