obchodné

Ako sa dostať z podnikania

Ako sa dostať z podnikania

Video: Čo je výhodnejšie, živnosť alebo sro? 2024, Júl

Video: Čo je výhodnejšie, živnosť alebo sro? 2024, Júl
Anonim

Aby ste mohli opustiť podnikanie, musíte byť schopní a vedení nielen osobnými ambíciami, ale aj záujmami bývalých spolumajiteľov podniku. Ako urobiť tento krok správne as najmenšími stratami?

Image

Návod na použitie

1

Zhodnoťte schopnosť svojich partnerov alebo investorov tretích strán spätne odkúpiť svoj podiel na podnikaní. Dôvody oneskorenia pri spätnom odkúpení akcií môžu mať nielen finančný charakter. Je možné, že vaša firma nie je príliš atraktívna alebo spolumajitelia jednoducho z nejakého dôvodu nebudú môcť spravovať váš podiel.

2

Skontrolujte chartu vašej organizácie (zvyčajne LLC). Ak charta obsahuje ustanovenie o dobrovoľnom odchode ktoréhokoľvek účastníka z podnikania, môžete slobodne začať konanie o odchode. Pokiaľ to charta neurčuje, váš návrh musí byť jednomyseľne schválený všetkými ostatnými partnermi. Ak je majetok spoločnosti v manželskom majetku, získajte písomný súhlas manželky (manžela) s odstúpením od zakladateľov LLC. Ubezpečte ho o notárskej verejnosti.

3

Žiadosť o odstúpenie od zakladateľov spoločnosti predložte vedúcemu spoločnosti LLC. Ak sa o otázke vášho odstúpenia hlasuje, budete musieť počkať na rozhodnutie do 30 dní od dátumu podania žiadosti.

4

Získajte kópiu zápisnice zo stretnutia zakladateľov spoločnosti s kladným rozhodnutím o vašej žiadosti.

5

Odhadnite veľkosť svojho podielu v súlade s chartou spoločnosti (nominálna hodnota) na základe finančnej dokumentácie a súvahy (skutočná hodnota), ako aj na základe stanoviska nezávislého odhadcu (trhová hodnota). Takýto komplexný prístup k výpočtu podielu na majetku spoločnosti vám pomôže získať najkompletnejšie a najobjektívnejšie informácie a urobiť správne rozhodnutie o skutočnej cene transakcie. Malo by sa však poznamenať, že cenu akcií regulujú daňové orgány a môžu ich revidovať, pokiaľ ide o hodnotenie aktív organizácie. Uzavrieť dohodu o predaji časti majetku.

6

Skontrolujte, či na daňovom úrade nebola podaná žiadosť o potrebné zmeny v Zjednotenom štátnom registri právnických osôb, ktorý potvrdí prevod vášho podielu do vlastníctva inej osoby. Po opätovnej registrácii sa zmeny prejavia.

Odporúčaná