Druhy činností

Obchodné organizácie: typy a ich vlastnosti

Obsah:

Obchodné organizácie: typy a ich vlastnosti

Video: Ako evidovať odpady - VIDEO návod 2024, Júl

Video: Ako evidovať odpady - VIDEO návod 2024, Júl
Anonim

Obchodné organizácie sú organizácie, ktorých konečným cieľom je profitovať z vyrobeného tovaru alebo služieb. Existujú 3 hlavné skupiny obchodných organizácií: jednotlivé podniky, partnerstvá a spoločnosti.

Image

Jednotlivé podniky

Samostatný podnik alebo obchodná spoločnosť s jediným akcionárom vlastní jedna osoba s malým kapitálom.

Výhodou tohto typu organizácie je jednoduchosť registrácie, výhradné vlastníctvo všetkých ziskov, nezávislé rozhodovanie a daňové výhody. Nevýhodou sú malé príležitosti na získanie finančných prostriedkov na rozvoj spoločnosti.

Tento typ podniku možno zaregistrovať iba vo forme spoločnosti s ručením obmedzeným - v prípade potreby splatenia dlhov bude samotná firma slúžiť ako záložné právo, a nie ako osobný majetok svojho vlastníka.

Jednotlivé podniky sa distribuujú v oblasti služieb: zdravotnícke, právne alebo obchodné.

partnerstva

Partnerstvo alebo partnerstvo je organizácia vo vlastníctve dvoch alebo viacerých osôb. Partnerstvo môže byť úplné alebo založené na viere - obmedzené.

V plnom partnerstve všetci účastníci prijímajú všeobecné rozhodnutia týkajúce sa riadenia podniku, nesú za ne zodpovednosť, zdieľajú straty a zisky av prípade dlhov sú za ne plne zodpovední.

V komanditnej spoločnosti majú jej členovia rôzne práva a povinnosti. Účastníci sú rozdelení na plnoprávnych partnerov, ktorí budú riadiť podnikanie a budú zodpovední za majetok spoločnosti, a na vkladateľov, ktorí do spoločnosti prispievajú určitými sumami, ale nezúčastňujú sa na jej riadení. Tí aj ostatní dostávajú zisk od podniku. Táto forma podnikania znižuje riziko osobného investovania.

Vo forme partnerstiev sú zastúpené najmä audítorské spoločnosti, spoločnosti poskytujúce služby a sprostredkovateľské domy.

Odporúčaná