ostatné

Komu Nokia predala Vertu

Komu Nokia predala Vertu

Video: Vertu Constellation: The $6000 Phone 2024, Júl

Video: Vertu Constellation: The $6000 Phone 2024, Júl
Anonim

Začiatkom leta fínska spoločnosť Nokia oznámila, že uzavrela dohodu s jednou zo svojich súkromných nadácií o predaji svojej jednotky, ktorá vyrába prestížne telefóny Vertu. Špecialisti odhadujú podiel značky v high-end segmente trhu na 60% s priemernou cenou pôvodného zariadenia tejto značky na objednávku 5 000 EUR. Podľa Bloomberga náklady celého podniku dosahujú 200 miliónov EUR.

Image

Spoločnosť Vertu Ltd bola založená v roku 1998 popredným návrhárom spoločnosti Nokia Frank Nuovo. A dnes zostáva hlavným dizajnérom spoločnosti zaoberajúcej sa luxusným mobilným telefónom a spoločnosťou zaoberajúcou sa luxusným tovarom so sídlom v anglickom Hampshire. Napriek finančnej kríze v posledných rokoch objem výroby hlavných produktov - mobilných telefónov - každoročne rastie najmenej o 10%. Je to najmä kvôli predaju „statusových“ výrobkov v Rusku, na Strednom východe av juhovýchodnej Ázii. Materská spoločnosť spoločnosti Nokia sa však v týchto rokoch zhoršila - je nútená prepúšťať pracovníkov a hľadať ďalšie prostriedky na podporu výroby. To viedlo k predaju spoločnosti Vertu švédskemu fondu EQT VI - jednej z divízií spoločnosti EQT Partners AB.

Spoločnosť EQT Partners AB bola založená v roku 1994 a dnes zamestnáva okolo 220 zamestnancov v centrále v Štokholme a ďalších kanceláriách v Európe, USA a Ázii. Táto súkromná investičná a riziková spoločnosť investuje do transakcií súvisiacich so zmenou v zložení majiteľov stredných a veľkých podnikov, ich reprofiláciou, reštrukturalizáciou, splácaním dlhov atď. Spoločnosť spravidla nepracuje priamo, ale využíva 14 nezávislých fondov, napríklad EQT VI, ktoré sa zúčastňujú na transakcii so spoločnosťou Vertu. Niektoré z týchto fondov sú súčasťou iných väčších štruktúr. Švédska spoločnosť má záujem o transakcie s podnikmi pôsobiacimi vo východnej a severnej Európe, USA a Číne, ak ich objem presahuje 50 miliónov EUR. Financovaním týchto spoločností spoločnosť zostavuje svoje vlastné investičné portfólio z akcií podnikov, na ktoré EQT Partners AB deleguje svojich vlastných zástupcov alebo získava kontrolu. balenie.

Dohodu musí ešte schváliť európsky protimonopolný úrad, po ktorom si Nokia ponechá iba 10% majetku spoločnosti. Zástupcovia partnerov EQT v tlači uviedli, že prostredníctvom EQT VI majú v úmysle financovať vývoj nových produktov Vertu, rozširovanie maloobchodnej predajnej siete a marketing. Odborníci sa domnievajú, že zmena vlastníctva prinesie úžitok elitnej značke.

Webová stránka partnerov EQT AB

Odporúčaná