management

Variabilné a fixné náklady podniku

Obsah:

Variabilné a fixné náklady podniku

Video: Ako fungujú investície a prečo by mal každý investovať? 2024, Júl

Video: Ako fungujú investície a prečo by mal každý investovať? 2024, Júl
Anonim

Náklady hrajú veľkú úlohu pri rozvoji podnikania, pretože priamo ovplyvňujú zisk. V modernej ekonomickej vede existujú dva typy: fixné a variabilné náklady. Ich optimalizácia vám umožní zvýšiť efektivitu podniku.

Image

Najprv musíte definovať krátkodobý a dlhodobý. Pomôže to lepšie pochopiť podstatu problému. Z krátkodobého hľadiska môžu byť výrobné faktory konštantné a variabilné. Z dlhodobého hľadiska to budú iba premenné. Povedzme, že budova je výrobným faktorom. Z krátkodobého hľadiska sa to nijako nezmení: spoločnosť bude používať napríklad na umiestňovanie strojov. Z dlhodobého hľadiska však môže firma kúpiť vhodnejšiu budovu.

Fixné náklady

Konštantná znamená náklady, ktoré sa v krátkodobom horizonte nemenia, aj keď sa výroba zvýšila alebo znížila. Povedzme tú istú budovu. Bez ohľadu na to, koľko tovaru sa vyrobí, nájomné bude vždy rovnaké. Môžete pracovať aspoň celý deň, mesačný poplatok zostane nezmenený.

Na optimalizáciu fixných nákladov je potrebná komplexná analýza. V závislosti od konkrétnej jednotky sa riešenia môžu výrazne líšiť. Ak hovoríme o nájomnom za budovu, potom sa môžeme pokúsiť znížiť cenu ubytovania, prijať iba časť stavby, aby sme neplatili za všetko, atď.

Variabilné náklady

Nie je ťažké uhádnuť, že premenné sa nazývajú náklady, ktoré sa môžu meniť v závislosti od zníženia alebo zvýšenia objemu výroby v ktoromkoľvek období. Napríklad, aby ste si vytvorili jednu stoličku, musíte minúť polovicu stromu. Preto, aby sa 100 stoličiek, musíte stráviť 50 stromov.

Optimalizácia variabilných nákladov je oveľa jednoduchšia ako fixná. Najčastejšie stačí znížiť výrobné náklady. Napríklad na to môžete použiť lacnejšie materiály, vylepšiť technológiu alebo optimalizovať umiestnenie úloh. Predpokladajme, že namiesto dubu, ktorý stojí 10 rubľov, použite topoľ 5 rubľov. Teraz je potrebné minúť nie 50 rubľov, ale 25 na výrobu 100 stoličiek.

Odporúčaná