ostatné

Prečo sa trh považuje za samoregulačný mechanizmus

Obsah:

Prečo sa trh považuje za samoregulačný mechanizmus

Video: II. Diel: Hayek - trhový mechanizmus a kritika socializmu 2024, Júl

Video: II. Diel: Hayek - trhový mechanizmus a kritika socializmu 2024, Júl
Anonim

Samoregulačný mechanizmus trhu je určený interakciou ponuky a dopytu v konkurenčnom prostredí. Vďaka tejto interakcii sa určuje, v akom množstve a za aké ceny sú tovary a služby pre spotrebiteľa najviac žiadané.

Image

Samoregulačné mechanizmy

Hlavnou podmienkou samoregulácie trhu je prítomnosť voľnej hospodárskej súťaže, ktorá zaisťuje želanie výrobcov vyrábať kvalitnejší tovar za dostupnejšiu cenu. Mechanizmus hospodárskej súťaže vytlačí neprofesionálnu a neefektívnu výrobu z trhu. Táto potreba určuje vývoj inovácií vo výrobe a najúčinnejšie využívanie hospodárskych zdrojov. Táto vlastnosť trhu zabezpečuje rozvoj vedeckého a technologického pokroku a zlepšenie životnej úrovne.

Trh ako samoregulačný mechanizmus je proces optimálneho rozdelenia zdrojov, umiestnenia výroby, kombinácie tovaru a služieb, výmeny tovaru. Tento proces je zameraný na úsilie o vyvážený trh, t. rovnováha medzi ponukou a dopytom. V závislosti od všeobecných hospodárskych a miestnych faktorov sa vytvára dopyt na trhu, ktorý sa mení pod vplyvom vedeckého pokroku, účinku „nasýtenia“ a zmien v chuti. Flexibilná cenová politika konkurenčného trhu umožňuje výrobcom neustále sa prispôsobovať meniacim sa podmienkam dopytu a snaží sa priniesť na trh najžiadanejšiu ponuku.

Na vysvetlenie samoregulácie trhu existujú dva vedecké prístupy. Tieto prístupy sa odrážajú vo Walrasovom modeli a Marshallovom modeli. Model Leon Walras vysvetľuje prítomnosť trhovej rovnováhy pomocou schopnosti trhu kvantitatívne „nahradiť“ ponuku a dopyt. Napríklad v prípade nízkeho dopytu po tovare výrobcovia znižujú ceny, po čom bude dopyt po tovare opäť stúpať - a tak ďalej, až kým nebude vyrovnaný kvantitatívny pomer ponuky a dopytu. Prítomnosť nadmerného dopytu umožní výrobcom zvýšiť ceny, čo zníži dopyt - a tak ďalej, až kým sa nedosiahne rovnováha medzi ponukou a dopytom.

Model Alfred Marshall predstavuje základ trhovej rovnováhy pri vplyve cien na ponuku a dopyt. Ak je teda pre výrobok nastavená nafúknutá cena, dopyt po ňom klesá, po ktorom výrobca znižuje cenu a dopyt po produkte stúpa - a tak ďalej, až kým sa maximálna cena produktu nestanoví. Takáto optimálna cena sa nazýva rovnováha.

Odporúčaná