ostatné

Prečo sociálna sieť VKontakte odložila prístup na burzu

Prečo sociálna sieť VKontakte odložila prístup na burzu
Anonim

Najväčšia sociálna sieť v Rusku, VKontakte, sa spočiatku umiestňovala ako komunita študentov a absolventov vysokých škôl. Projekt sa už niekoľko rokov stal moderným, rýchlym a výkonným nástrojom na komunikáciu v sieti. Každý deň navštívi sociálnu sieť viac ako 30 miliónov ľudí, ktorí majú možnosť komunikovať, zdieľať fotografie a videá so svojimi priateľmi. Jednou z etáp vývoja projektu by mal byť prístup na akciový trh.

Image

Vstup na trh cenných papierov pre sociálnu sieť VKontakte mal začať prvou verejnou ponukou akcií spoločnosti. Tento proces, známy tiež ako IPO (Initial Public Offering), sa používa v rastúcich akciových spoločnostiach s cieľom prilákať investície a zvýšiť aktíva. V posledných dňoch mája 2012 sa však ukázalo, že plánované spustenie sociálnej siete VKontakte na burze sa odloží na neurčito. Oznámil to na svojom blogu projektový manažér Pavel Durov.

Sociálna sieť VKontakte informovala o svojich plánoch vstúpiť na burzu späť v roku 2011. Podľa agentúry Bloomberg projektové riadenie už v lete 2011 rokovalo s investičnými bankami a plánovalo počiatočnú verejnú ponuku na burze v New Yorku. Stanovili sa aj predbežné dátumy IPO - začiatok roka 2012.

Pozorovatelia pripisujú rozhodnutie odložiť vstup na trh cenných papierov neúspešnou účasťou inej veľkej sociálnej siete - Facebook na IPO. FB vstúpila na americkú burzu Nasdaq v máji 2012 a bola poznačená škandálom. Agentúra Vesti.RU cituje Pavla Durova, ktorý uviedol, že IPO najväčšej sociálnej siete na Facebooku otriaslo dôverou investorov v sociálne siete, čím investovalo do nich riskantné.

Prvý deň umiestnenia akcií Facebooku na burze Nasdaq sa obchodovali na vyššej úrovni cenového rozpätia, ale po niekoľkých dňoch cena cenných papierov klesla ešte nižšie ako pôvodná ponúkacia cena, čo viedlo nielen k zníženiu stavu zakladateľa FB Marka Zuckerberga, ale aj k výrazným finančným stratám. akcionárov.

Pavel Durov, ktorý vlastní 12% -ný podiel vo VKontakte, dostal na konci mája 2012 hlasovacie právo s cennými papiermi iného akcionára spoločnosti Mail.ru Group pre sociálnu sieť, ktorá vlastnila takmer 40% akcií. Preto má teraz vedúci VKontakte takmer úplnú kontrolu nad spoločnosťou. Analytici neponáhľajú robiť predpovede týkajúce sa načasovania prevodu IPO sociálnej siete. So všetkou pravdepodobnosťou bude veľa závisieť od dynamiky ceny akcií Facebooku, ktorá má obnoviť jeho povesť na trhu.

Odporúčaná