ostatné

Sociálna zodpovednosť: koncept a typy

Obsah:

Sociálna zodpovednosť: koncept a typy

Video: What is Philosophy?: Crash Course Philosophy #1 2024, Júl

Video: What is Philosophy?: Crash Course Philosophy #1 2024, Júl
Anonim

Pre normálne fungovanie spoločnosti je potrebné dodržiavať všeobecne uznávané sociálne normy. Ak jednotlivec, určitá skupina ľudí, profesionálny tím alebo štát ako celok nedodržiavajú existujúce pravidlá, zásady a tradície, a to môže porušiť bežný priebeh udalostí, potom hovoríme o ich spoločenskej zodpovednosti vyjadrenej v určitej forme.

Image

Sociálna zodpovednosť je kolektívna kategória kombinujúca morálne, právne a filozofické princípy. Ide o pojem s mnohými hodnotami, ktorého interpretácia závisí od toho, v ktorej oblasti života spoločnosti sa táto zodpovednosť týka (politika a štátnosť, ekonomika, občianstvo, morálka a etika atď.). Aj keď na úrovni domácnosti je jej podstata zjavná pre každú osobu - ide o pochopenie dôsledkov ich konania alebo ich nečinnosti v rôznych situáciách.

Image

Koncept

Najbežnejšou definíciou spoločenskej zodpovednosti sú práva a povinnosti, ktoré osoba prijala vo vzťahu k iným ľuďom a zodpovednosť voči nim podľa týchto sľubov. V užšom slova zmysle sociálna zodpovednosť znamená objektívnu potrebu, aby bol predmet alebo subjekt zodpovedný za porušovanie sociálnych noriem. Sociálnou zodpovednosťou sa vo všeobecnosti rozumie vzťah medzi jednotlivcom a spoločnosťou, prítomnosť oboch stoniek určitých práv a povinností, ktorých vykonávanie je určené na zabezpečenie bežných podmienok kolektívneho života. Inštitúcia sociálnych noriem a pravidiel vďačí za svoj pôvod sociálnej povahe človeka. Ľudia nemôžu existovať sami. Zároveň však konanie a správanie jednotlivca ovplyvňujú záujmy ostatných členov spoločnosti, a preto podliehajú kontrole spoločnosti. Preto vznikajú sociálne povinnosti. Dokonca aj Immanuel Kant napísal: „Človek je vo svojej osobe zodpovedný za ľudstvo.“

Odporúčaná