ostatné

Aký je rozdiel medzi likvidáciou a reorganizáciou

Obsah:

Aký je rozdiel medzi likvidáciou a reorganizáciou

Video: Ján Šanta - Reorganizácia Úradu špeciálnej prokuratúry pomôže v boji proti extrémizmu 2024, Júl

Video: Ján Šanta - Reorganizácia Úradu špeciálnej prokuratúry pomôže v boji proti extrémizmu 2024, Júl
Anonim

Procesy reorganizácie a likvidácie majú veľa spoločného, ​​hoci z právneho hľadiska ide o úplne odlišné individuálne postupy, ktoré majú svoje vlastné charakteristiky. Ukončenie organizácie - to je hlavná zjednocujúca podobnosť týchto udalostí.

Image

Likvidácia organizácie

Konečné a úplné zastavenie podniku znamená jeho likvidáciu. Likvidácia podniku môže byť dobrovoľná alebo povinná. K nútenej likvidácii spoločnosti dôjde v prípade, ak regulačné orgány zistia hrubé porušenia zákona počas obdobia podnikania. V prípade dobrovoľnej likvidácie spoločnosť predloží žiadosť regulačným orgánom, vykoná konečné finančné vyrovnanie s dodávateľmi a zákazníkmi, zníži súvahu na nulu.

V procese likvidácie vznikajú záväzky pre konečné vyrovnanie dlhov, bankové pôžičky, vydávanie peňažných dávok zamestnancom, platenie povinných platieb do štátneho rozpočtu a príspevky do iných sociálnych fondov.

Likvidáciu právnickej osoby vykonáva osobitná likvidačná komisia v súlade so zavedenou legislatívou.

Reorganizácia spoločnosti

Reorganizačným procesom je nakoniec aj likvidácia podniku, ale v tomto prípade sú všetky práva a povinnosti prevedené na inú organizáciu. Existuje niekoľko metód reorganizácie právnických osôb.

Pri zlúčení organizácií právnická osoba, ktorá je predmetom reorganizácie, prevedie na ostatné svoje práva a povinnosti. Tento druh reorganizácie znamená zníženie administratívnych nákladov, kombináciu hlavných miest a ekonomickú efektívnosť zvýšením rozsahu výroby. Fúzia poskytuje príležitosť na zvýšenie konkurencieschopnosti novozaloženého podniku.

Vstup do podniku ako spôsobu reorganizácie zahŕňa prevod záväzkov a práv z organizácie, ktorá ukončí svoje činnosti, na inú obchodnú organizáciu zaoberajúcu sa ekonomickou činnosťou. V tomto prípade celé daňové zaťaženie znáša existujúca organizácia. Pri tomto spôsobe reorganizácie nie je zaregistrovaná iná právnická osoba.

Alokácia v procese reorganizácie sa uplatňuje v prípade zániku obchodnej organizácie a založenia niekoľkých nových právnych jednotiek.

Postup transformácie zahŕňa zmenu právnej a právnej formy organizácie, ktorá sa má reorganizovať. Ide o transformáciu jedného obchodného podniku na iný so zmenou vlastníctva alebo stavu. V tomto prípade sa na novú právnickú osobu prevedú všetky povinnosti a práva z predchádzajúcej organizácie.

Súvisiaci článok

Ako zlikvidovať spoločnosť LLC: podrobné pokyny

Odporúčaná