Obchodná komunikácia a etika

Vonkajšie a vnútorné faktory interpersonálnej príťažlivosti

Vonkajšie a vnútorné faktory interpersonálnej príťažlivosti
Anonim

Interpersonálna príťažlivosť - psychologický koncept, ktorý definuje pripútanosť, súcit, vzťah medzi ľuďmi. Ľudia zvyčajne nielen vnímajú druhých, ale okrem iného si vytvárajú svoj vlastný postoj k nim. Atrakciu v medziľudských vzťahoch tvoria určité faktory, ktoré teraz zvažujeme.

Image

Vonkajšie faktory interpersonálnej príťažlivosti

Najčastejšie hodnotíme osobu na základe schopnosti sa zaregistrovať. Existujú vonkajšie faktory, ktoré zohrávajú významnú úlohu, hoci na prvý pohľad nesúvisia s komunikáciou.

1. Spoločenská schopnosť, schopnosť viesť konverzáciu, túžba potešiť, schopnosť upútať pozornosť. Čím viac človek vyvoláva súcit s takým nenápadným spôsobom, tým je pre ostatných príťažlivejší.

2. Priestorová blízkosť. Blízkosť k sebe vždy spôsobuje osobitnú dôveru. Len neprekračujte špeciálnu zónu 0, 5 metra, pretože je intímna, akékoľvek narušenie je vnímané ako porušenie hraníc.

3. Emocionálny stav človeka. Veselý a šťastný človek je atraktívny pre ostatných, ale človek s depresiou už nie je taký atraktívny.

Takto ľudia okamžite získajú dojem na človeka, ešte predtým, ako s ním začnú rozhovor.

Interné faktory interpersonálnej príťažlivosti

Tieto príťažlivé faktory sa vytvárajú priamo v čase komunikácie.

1. Hlavným faktorom je štýl komunikácie. Správanie v konverzácii je najdôležitejšou vecou, ​​ktorá odpudzuje alebo priťahuje partnera. Tactlessness, hrubosť, hrubosť - to je to, čo môže navždy zničiť postoj k človeku.

2. Podobnosť. Čím viac sa vám človek podobá, ako je životný štýl, stav alebo koníčky, tým viac vyvolá súcit.

3. Fyzická príťažlivosť. Krásni ľudia majú vždy schopnosť komunikovať - ​​to je skutočnosť.

Vyššie uvedené faktory môžu byť použité zámerne. Nezáleží na tom, ku komu kultúre patrí, často to isté spôsobuje sympatie pre všetkých ľudí, takže tieto faktory sú dôležité aj pre príťažlivosť v medzikultúrnej komunikácii.

Odporúčaná