Obchodné riadenie

Čo je lepšie pre podnikanie: fúzie alebo akvizície?

Čo je lepšie pre podnikanie: fúzie alebo akvizície?

Video: AQUASCAPING COUCH Ep. 6 - INTERVIEW WITH TROPICA CEO, LARS GREEN 2024, Júl

Video: AQUASCAPING COUCH Ep. 6 - INTERVIEW WITH TROPICA CEO, LARS GREEN 2024, Júl
Anonim

Úspešne sa rozvíjajúce spoločnosti skôr alebo neskôr čelia potrebe rozšíriť trh. Najobľúbenejšími spôsobmi, ako dosiahnuť veľké ciele, sú fúzie a akvizície.

Image

Prax ukazuje, že nie všetky takéto transakcie sú úspešné, časť trhového podielu sa najčastejšie stráca. Aby sa predišlo stratám a neboli premožené, je potrebné dôkladne zvážiť plán fúzií a zvoliť si transakčný mechanizmus.

Zlúčením sa rozumie zlúčenie dvoch alebo viacerých spoločností, čím sa vytvorí úplne nová organizácia, ktorá preberá všetky aktíva a pasíva svojich zložiek. Fúzie sa môžu uskutočniť aj podľa typu zlúčenia alebo splynutia. V tomto prípade jedna zo spoločností zostáva a ostatné prestanú existovať, čím sa prevedú všetky práva a povinnosti spoločnosti, ktorá prežila.

Ďalším spôsobom, ako sa zjednotiť, je prevziať organizácie. Menšie spoločnosti sa zároveň stávajú štrukturálnymi jednotkami väčšej, čím sa končí ich autonómna existencia ako daňovníkov.

Fúzia je najvhodnejšia pre rovesníkov s približne rovnakou pozíciou na trhu. Zároveň vzniká nová spoločnosť s novým názvom a značkou. Zlúčením môže byť potreba vytvoriť novú organizačnú štruktúru pre všetkých účastníkov. Je veľmi dôležité myslieť na problémy súvisiace so značkou. Môže to byť spoločná stratégia značiek, keď je nový názov kombináciou značiek dvoch spoločností, napríklad AOL-Time Warner alebo Daimler-Chrysler. Alebo flexibilnú stratégiu budovania značky, keď je každá spoločnosť známa vo svojom geografickom regióne. Napríklad zlúčenie spoločností Renault a Nissan v Európe používa názov Renault a v Amerike - Nissan môžu byť zmeny na značke škodlivé.

Pri kúpe alebo kúpe je značka predajcu najčastejšie úplne stratená. Aby sa nestratili zákazníci a podiel na trhu, je lepšie postupovať postupne. Hlavnou vecou pre kupujúceho v tomto prípade je získanie kapacít a schopností spoločnosti, ktorá sa má pripojiť. Úplne stráca svoju nezávislosť, nemôže ovplyvniť hlavnú stratégiu zjednoteného podniku. Najčastejšie sa mení štruktúra, podniková kultúra, spôsoby motivácie a povzbudzovania zamestnancov absorbovanej organizácie.

zlúčenie podniku

Odporúčaná