ostatné

Ekonomika ako prvok trhu

Ekonomika ako prvok trhu

Video: Prepojil BITCOIN s DROGAMI a zarobil milióny, ktoré si neužije | SILK ROAD 2024, Júl

Video: Prepojil BITCOIN s DROGAMI a zarobil milióny, ktoré si neužije | SILK ROAD 2024, Júl
Anonim

Ekonómia je staroveká veda. Hospodárske vzťahy sú prirodzeným aspektom života všetkých ľudí. Výroba a spotreba výrobkov charakterizujú rôzne cykly hospodárskej činnosti, ktorých implementáciou je trh.

Image

Návod na použitie

1

Trh je miestom, kde sa rôzne tovary predávajú a kupujú. Deje sa tak pre uspokojenie sociálnych potrieb. Nikdy však nebudú schopné uspokojiť všetky potreby, pretože zdroje, ktoré sa podieľajú na výrobe tovaru, sú obmedzené. Preto sa človek snaží kúpiť, jednoducho preto, že vždy niečo chce.

2

Ekonomika je trhová, veliteľská a tradičná. Všetky tieto typy sa líšia mierou prítomnosti trhového prvku v ekonomike.

3

Trhové hospodárstvo je výsledkom storočí vývoja. Vyznačuje sa nasledujúcimi charakteristikami: minimálny zásah do ekonomiky štátneho aparátu, neobmedzená konkurencia, obrovská ponuka produktov, tvorba cien je založená na správaní ponuky a dopytu.

4

Dopyt a ponuka sú dve vzájomne prepojené množstvá, aj keď sú navzájom inverzné. Dopyt je priamo úmerný objemu výroby a nepriamo úmerný cene. Návrh je naopak priamo závislý od ceny a nepriamo od objemu výroby.

5

Graficky priesečník dodávateľských a dopytových línií zvyčajne vyzerá ako písmeno „X“. Jadro tohto listu, to znamená priesečník tratí, naznačuje, že trh je v rovnovážnom stave, dopyt kompenzuje ponuku, inými slovami, presne toľko výroby, koľko sa vyprodukuje. Toto je ideálny model hospodárstva.

6

Ekonomika správneho riadenia je typom hospodárstva, v ktorom všetky aspekty trhovej činnosti sú plne kontrolované verejným sektorom. Štát stanovuje ceny pre každý typ výrobku, obmedzuje objem výroby a predaja, obmedzuje celú výhodu dokonalej konkurencie, je monopolistom pri výrobe najviac spotrebovaného tovaru. Tento druh ekonomiky možno nazvať slepou uličkou rozvoja, pretože štát úplne vylučuje možnosť trhu posunúť sa na ďalšiu úroveň.

7

Pod tradičnou ekonomikou sa rozumie prirodzená forma riadenia. To znamená, že všetok tovar sa nevyrába na predaj, ale iba na účely osobnej spotreby. Vývoj trhu v takejto ekonomike je minimálny. Peňažný tok z dôvodu nedostatku likvidity je úplne vylúčený. Ak sú tu trhové vzťahy, potom sú výmenné, inak sa tovar vymieňa za tovar. Túto ekonomiku tiež nemožno nazvať progresívnou. Koniec koncov, nie vždy je možné nájsť také dobré, že pre obe strany spĺňa požadovanú užitočnosť.

8

Vzťahy na trhu si vyžadujú konkrétny produkt, ktorý sa považuje za jediný ekvivalent, ktorý je možné vymeniť za akýkoľvek výrobok alebo službu. Dnes je takým tovarom peniaze.

Odporúčaná