ostatné

Čo tvorí cenu

Obsah:

Čo tvorí cenu

Video: Unforgettable John Cena vs. Bray Wyatt moments: WWE Top 10, March 18, 2020 2024, Júl

Video: Unforgettable John Cena vs. Bray Wyatt moments: WWE Top 10, March 18, 2020 2024, Júl
Anonim

Cena je všetko, s čím sa človek zaobchádza. Či už ide o produkt, službu alebo abstraktnejšie pojmy: život, šťastie, mier, atď. Z ekonomického hľadiska je cena peňažným vyjadrením hodnoty produktu. Z čoho to však pozostáva?

Image

Podstata stanovovania cien

Hlavnou zložkou tvorby cien sú náklady a dopyt. V ekonómii sú výrobné náklady náklady na výrobu a predaj výrobkov v hotovosti. Náklady sú rozdelené na skutočné a plánované.

Plánované náklady zahŕňajú potrebné náklady na úrovni technológie a organizácie výroby. Ide o používanie zariadení, spotrebu materiálu, využitie energie, prácu.

Skutočné náklady zahŕňajú náklady spojené s prevádzkou výrobku, organizáciou práce a riadením výrobného procesu. Do určovania ceny sú zahrnuté aj ďalšie náklady: dane, platby pôžičiek, náklady na školenie, služobné cesty, nájomné, odpočty prostriedkov, odpisy nehmotného majetku, platby poistného.

Okrem výrobných nákladov je zložka konečnej ceny ovplyvnená aj nevýrobným obchodným faktorom. Tieto druhy nákladov určujú veľkoobchodnú cenu tovaru. Na jeho základe sa predajná cena vytvára s prihliadnutím na daň z pridanej hodnoty (DPH) a spotrebnú daň (na tovar podliehajúci spotrebnej dani).

Maloobchodná cena je konečná predajná cena priamo pre spotrebiteľa, berúc do úvahy marže vrátane nákladov obchodných spoločností a DPH z obchodných služieb.

Odporúčaná