management

Ako hodnotiť vybavenie

Ako hodnotiť vybavenie

Video: Ako vysielať naživo na YouTube cez Google Hangouts On Air 2024, Júl

Video: Ako vysielať naživo na YouTube cez Google Hangouts On Air 2024, Júl
Anonim

Ocenenie zariadenia môže spravidla predchádzať predaju, ak je uvedený v súvahe spoločnosti alebo na ťarchu bankového úveru v záujme organizácie s cieľom prilákať investície. Skutočné náklady na zariadenie závisia od jeho výkonu, produktivity, spoľahlivosti, stupňa opotrebenia výrobcu.

Image

Návod na použitie

1

Pri posudzovaní nákladov na vybavenie odborníci zvyčajne používajú nákladné, porovnávacie a ziskové metódy.

Použite metódu nákladov v prípadoch, keď potrebujete obnoviť alebo úplne vymeniť zariadenie. Jeho trhová hodnota sa počíta na základe nákladov na vytvorenie a implementáciu. Okrem toho ho môžu ovplyvniť ukazovatele, ako sú konkurencieschopnosť, užitočnosť a kvalita. Príkladom je zariadenie na špeciálne účely, ktoré sa vyrába naraz na základe osobitnej objednávky. Počet možných predpokladov pri hodnotení zariadenia do značnej miery závisí od jeho veku.

2

Metóda príjmu spočíva v posúdení jej hodnoty na základe stanovenia odhadovaného príjmu pochádzajúceho z jej činnosti. Ak použijete túto metódu, musíte mať dobrú predstavu o výške týchto výnosov na niekoľko rokov vopred. Keďže sa však okrem tohto zariadenia na vytváraní príjmu podieľa mnoho ďalších faktorov, výpočet sa vykonáva v niekoľkých etapách. Najprv určte čistý príjem z prevádzky celého komplexu a na základe toho - jeho celkové náklady. Z výsledku vyberte výšku výnosov zo zariadenia.

3

Porovnávacia metóda spočíva v porovnaní zariadenia, ktoré sa má hodnotiť, s podobnými vzorkami dostupnými na sekundárnom trhu, ktorých cena je už známa. Porovnávajú sa presné aj približné náprotivky. Ak neexistuje presný analóg, vykonajú sa opravné zmeny a doplnenia.

Odporúčaná